SON DAKİKA
Tarih : 2023.02.02 17:57:01

İGART Sanat Projeleri Yarışması’ndan Sanatçı ve Tasarımcılara Açık Çağrı

İGA İstanbul Havalimanı, İGART Sanat Projeleri Yarışması aracılığıyla, İstanbul’un kültür ve sanatla harmanlanmış kimliğiyle Anadolu coğrafyasının kültürel hafızasını, farklı kültürlerle buluşturmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda; İGART, kamusal alanı yarışmalara açarak son derece demokratik bir model sunarken, Sanat Projeleri Yarışması’nın ikincisi de hayata geçiriliyor. Yarışmanın büyük ödülü ise 2 milyon TL olarak belirlendi.

Yarışmanın birincisi olacak eser, yerli ve yabancı milyonlarca kişinin beğenisine sunulmuş olacak. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İGA İstanbul Havalimanı, bölgenin en önemli küresel aktarma hub’ı olmasının yanı sıra, farklı kültürlerin karşılaştığı ve etkileşime girdiği bir sanat merkezi olma misyonunu sürdürüyor. Tüm kültür sanat çalışmalarını 2021 yılında İGART çatısı altında yolcularıyla buluşturan İGA İstanbul Havalimanı, bu çerçevede ayrıca Türk kültürünün dünya vatandaşlarına tanıtılmasını da odağına alıyor. Bu vesileyle İGA İstanbul Havalimanı ilkini hayata geçirdiği Sanat Projeleri Yarışmaları kapsamında, toplamda 17 farklı alanda olacak şekilde sanat projeleri planladı.

İGART Sanat Projeleri Yarışmaları serisinin ikincisi de bu kapsamda hayata geçiriliyor. Hatırlanacağı üzere Sanat Projeleri Yarışması’nın ilkini 2021 Eylül ayında duyuran İGART’ın, 35 yaş altı Türk ve yabancı genç sanatçı ve gruplara yönelik olarak başlatılan yarışmasına 221 proje ile katılım sağlanmış ve 1 milyon TL’lik büyük ödülün sahibi Betül Kotil’in “Saya’nın Sesi” adlı eseri olmuştu.

Anadolu’nun kültürel hafızası, çağdaş sanat perspektifinde dünya ile buluşuyor

Anadolu’nun zengin kültürel hafızasını çağdaş sanat perspektifinde dünya ile buluşturmak için bir kapı oluşturan İGART; interdisipliner uzmanlardan oluşan seçici kurulu ile de tamamen şeffaf, özgür, kalıcı ve eşi benzeri olmayan bir önerme modeli ile farklılığını ortaya koyuyor. Günde ortalama 300 bin yolcuya hizmet veren İGA İstanbul Havalimanı, İGART Sanat Projeleri kapsamında ortaya konulacak eseri farklı milletlerden milyonlarca ziyaretçinin beğenisine sunarken, sanatçılara eserlerini İGA İstanbul Havalimanı gibi Türkiye’nin en önemli kamusal alanlarının birinde sergileme imkânı tanıyor. Böylelikle medeniyetler şehri olan İstanbul’a da yeni bir kültür sanat mekânı da kazandırılmış oluyor. İGART kapsamında, Ressam ve Akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın öncülüğünde resimden heykele, mimariden eleştirmenliğe, küratörlükten akademisyenliğe kadar sanatın her alanında emek veren, değerli dokuz kişilik seçici kurul (Prof. Dr. Marcus Graf, Mehmet Ali Güveli, Prof. Gülveli Kaya, Deniz Odabaş, Seçkin Pirim, Murat Tabanlıoğlu, Seyhun Topuz, Nazlı Pektaş) toplumsal ve sosyal faydayı gözeten bir yaklaşımla projeler üretmek ve yürütmek için güç birliği yapıyor.

Kazanan proje 20 Haziran’da duyurulacak

Yarışmada, ikinci aşama değerlendirmeye kalan proje sahiplerine 50 bin TL katılım bedeli ödeneceği belirtilirken, yarışmayı kazanan proje sahibine ise Türkiye’de kültür sanat alanında bugüne kadar verilecek en büyük ödül olan 2 milyon TL’lik telif bedeli söz konusu olacak. İkinci etap eser seçimi için açık çağrı ile sanatçılardan teklif alınacağı belirtlilen yarışmanın son başvuru tarihi 1 Nisan 2023 olarak belirlendi. Kazanan projenin ise 20 Haziran 2023’de açıklanması planlanıyor.

Sonuçlar İGART uzantılı resmî web mecralarında ve medyada ilan edilecek. Malzeme ve teknik sınırlaması olmadığı belirtilen açıklamada, uygulama ya da hazır eserin malzeme ve tekniğinin teklif edilen proje alanının fiziki şartları çerçevesinde kalıcı ve uygulanabilir özelliklerde olmasının esas olduğu vurgulanıyor. İGART kapsamındaki tüm çalışmalar ve İGART Sanat Projeleri Yarışması hakkında https://igart.istanbul/yarismalar/d1-check-in-bolgesi.html adresinden detaylı bilgiler alınabiliyor.

İkinci yarışmada da konu ve teknik sınırlaması söz konusu değil.

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, bölgenin en önemli küresel aktarma merkezi sıfatıyla, ülkeler, toplumlar ve kültürlerarası köprü kurmak gibi bir misyonları olduğunun altını çizdi. ”İGA İstanbul Havalimanı, yabancı misafirlerimizin ülkemizle temas kurduğu ilk noktalardan biri. Dolayısıyla bu mekânda, Türkiye’mizin ve Anadolu’muzun tanıtımını da üstleniyoruz. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz ilk yarışmamızla genç sanatçılarımıza umut vadeden bir yolculuğa çıkmış, bunun geri dönüşlerini de çok nitelikli bir şekilde almıştık. Bugünse İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın ikincisini hayata geçirdiğimiz için çok heyecanlıyız” diyen Samsunlu, hedeflerinin İGA İstanbul Havalimanı’nın yolcuları sanatla, kültürleri de birbiriyle buluşturan bir konuma gelmesi olduğuna dikkat çekti.

İGART Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ise İGA İstanbul Havalimanı’nın, ulaşım merkezi olmanın yanı sıra, kültürlerin de karşılaştığı bir alan olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: ”İGART Sanat Projeleri şeffaf ve disiplinler arası yaklaşımı benimseyen, sanatçıların önerilerini merkeze alan açıklıkta kurgulanan bir yapıya sahip. Ülkemizde sanat ve tasarım alanında üretim yapan her kuşaktan sanatçıların eserleri ile İGA İstanbul Havalimanı kimliğinin ülke coğrafyası ve kültürü ile bütünleşmesi ve evrensel değerlerle buluşmasını hedeflerken, kamusal alanda sanatın mutlak gerekliliğine inanıyoruz. Bu bağlamda ikinci yarışmamızdaki kazanan eser de; D1 – Check-in bölgesinin ortasında giden yolcu ve gelen yolcu terminallerini alt ve üst mekanlarını birbirine bağlayan yuvarlak boşluk alanda yer alacak ve her iki kattan da algılanacak. Mekânın fiziksel özellikleri hakkında www.igart.istanbul web sayfası üzerinden detaylı bilgi alınabilir. Uygulanacak proje içinse herhangi bir konu ve teknik sınırlamamız yok.”

Yazarlar