SON DAKİKA
Tarih : 2023.04.17 14:57:51

176 Kişiye Mezar Olmuştu: Uçak Davasında Flaş Gelişme!

İran'da Ukrayna Hava Yollarına ait uçağın yanlışlıkla vurulması davasında hava savunma sistemi komutanı 13 yıl hapse mahkum edildi. İran’da 2020 yılında Ukrayna Hava Yollarına ait bir yolcu uçağının yanlışlıkla vurulmasıyla ilgili dava sonuçlandı. Mahkeme, uçağa füze ateşleyen hava savunma sistemi komutanını 13 yıl hapse mahkum etti. Diğer 9 ordu mensubu da 1 ila 3 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Komutan izinsiz füze ateşlemiş

Tahran’daki bir askeri mahkeme, yaklaşık üç yıl süren yargılamanın ardından kararını açıkladı. Mahkemeye göre, uçağın vurulduğu füzeleri ateşleyen Tor-M1 hava savunma sistemi komutanı, “hedefin seyir füzesine benzediğini düşünerek” komuta merkezinin talimatına aykırı olarak izin almadan iki füze ateşledi. Bu nedenle komutan, “insani hata” sonucu uçağın düşürülmesinden sorumlu tutuldu.

İtiraz hakkı var

Mahkeme kararına itiraz yolunun açık olduğu belirtildi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, uçağın düşürülmesinden birkaç saat önce ABD’nin Irak’taki üslerine füze saldırısı düzenlemişti. Bu saldırı, ABD’nin İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürmesine misilleme olarak yapılmıştı.

176 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak 2020 sabahı Tahran’dan Kiev’e gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra düşmüştü. Uçaktaki 176 kişi hayatını kaybetmişti. İranlı yetkililer önce uçağın vurulduğunu inkar etmiş daha sonra kabul etmişti. İran, olaydan yaklaşık bir yıl sonra hayatını kaybedenlerin her birinin ailesine 150 bin dolar tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.

Yazarlar