SON DAKİKA
Tarih : 2022.11.04 14:27:06

180 Savaş Uçağı Radarda Belirdi! Dünya 4 Saat Nefesini Tuttu

Kuzey Kore lideri Kim füze yağmurunun ardından bu kez jetleri sahaya sürdü, Güney Kore ise aralarında hayalet uçak F-35'lerin de bulunduğu 80 jete kalkış emri verdi. 240 dakikalık gerilim yeni bir savaş korkusuyla nefes almadan izlendi. 1953 yılından bu yana ilk kez Güney Kore deniz sınırını aşan bir füzeyi ateşleyen Kuzey Kore, bir gün sonra ise bu kez Japonya'nın üstünde kaybolan bir kıtalararası balistik füze fırlattı.

Sonbaharın ilk günlerinde tansiyonun yükseldiği Kore Yarımadası çevresinde, Kasım ayına girilmesiyle gerilim zirveye tırmandı. ABD USS Ronald Reagan uçak gemisinin Japon Denizi’ne yeniden konuşlandırılmasına karar verdi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Güney Kore'ye inmeden kısa süre önce ise, Kim Jong-un füzenin düğmesine basıp 'hoşgeldin' karşılaması düzenledi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Ekim ayının başında bu kez uzun menzilli bir füze ateşledi. Silah, Japonya üzerinden geçip Pasifik Okyanusu'na düştü. Japonya'da sirenlerin çalmasına yol açan füze, 2017 yılından bu yana bir ilk niteliği taşıyordu.

Ekim ayının sonunda ise ABD ve Güney Kore'nin 240 savaş uçağının katıldığı Vigilant Storm adlı gövde gösterisi başladı. Vigilant Storm, bölgede bugüne kadar gerçekleşen en büyük tatbikat. Aralarında F-35 hayalet jetlerinin de yer aldığı savaş uçağı ordusu, Kim Jong-un'u çileden çıkardı.

Yazarlar