SON DAKİKA
Tarih : 2017.02.23 11:50:02

3.Havalimanı 7 Bin İstihdamla Hızlanacak

Yoğun kış şartları geride bırakılırken, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı da hız kazanıyor.
10.25 milyar Euro yatırımla hayata geçirilen İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) inşaatında yolun yarısı göründü. 23 bin kişinin inşaatında 3 vardiya halinde çalıştığı İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 42’si tamamlandı. Bu yıl ağır kış şartlarında 19 gün tamamen kapatılan ve çalışanlarına izin verilen inşaatta bu süreyi toparlamak için çalışmalar da hız kazandı. 
 
Mart ayından itibaren inşaatta çalışan sayısının artırılacağı açıklayan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, havalimanında haziran ayında 30 bin kişi çalışacağını söyledi. Bu da 7 bin kişilik ek istihdam anlamına geliyor. 2018 yılının ilk çeyreğinde birinci fazı hizmete sunulması planlanan havalimanının tüm yatırımlarıyla 2025 yılında tamamlanması öngörülüyor. İstanbul Yeni Havalimanı, aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin tek kalemde yapılan en büyük altyapı yatırım projesi olma özelliğini de taşıyor.
 
 
 
EKONOMİYE KATKI
 
Havalimanındaki son gelişmeleri ve İYH’nin Türkiye ekonomisine yapacağı katkıları analiz eden raporu açıklamak için bir toplantı düzenleyen İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, havalimanının sadece inşaatıyla değil, tüm yapısıyla doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye önemli katkıları olduğunu vurguladı. Rapor, bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlandı. Hüseyin Keskin rapora göre, havalimanının, 2025 yılına kadar 225 bin kişiye istihdam yaratacağını söyledi. Türkiye’nin ulusal ekenomisine katkısının ise milli gelirin yüzde 4.9 seviyesine kadar çıkabileceği düşünülüyor. Keskin,“En kötü senaryoda bile, biz buna ‘ayrışan dünya senaryosu’ dedik, milli gelirin yüzde 4.22 seviyesine gelecek. En kötü senaryoda bile katkısı çok ciddi” dedi. EDAM Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kasım Han’n verdiği bilgiye göre, yüzde 4.9’luk oranın, 2025 yılında milli gelir içinde 73 milyar lira olması hesaplanıyor. 
 

 

Yazarlar