SON DAKİKA
Tarih : 2017.06.02 14:14:00

57 Ülkenin Ulaştırma Bakanı, İstanbul Yeni Havalimanı’nı Dinledi

İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün(OECD) Almanya’daki Uluslararası Ulaştırma Forumu’nda, 57 ülkenin Ulaştırma Bakanlarına İstanbul Yeni Havalimanını anlattı.

Dünyanın taşımacılık ve ulaştırma alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan forumda, çevresel performansı geliştiren, etkili ve güvenli ulaşım altyapı projelerine dikkat çekildi. Uluslararası Ulaştırma Formu(ITF) 2017 Yıllık Zirvesi, Almanya'nın Leipzig şehrinde 31 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü(OECD) bünyesinde faaliyet gösteren ve ITF tarafından organize edilen küresel ulaştırma sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği Uluslararası Ulaştırma Forumu’nda 57 ülkenin Ulaştırma Bakanları İstanbul Yeni Havalimanı’nı dinledi.

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın da katıldığı ITF Forumu’nda, İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Mega Proje Ulaşımlarının Yönetimi” ve “Uluslararası Ulaşım Bağlantılarının Yönetimi” başlıklı oturumlarda İstanbul Yeni Havalimanı projesini anlattı. Sadece Türkiye için değil, bölge ve hatta tüm dünya için önemli bir mega proje olan İstanbul Yeni Havalimanı, forum katılımcılarından tam not aldı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) davetlisi iki CEO’dan biri olarak Forum’a katılan Yusuf Akçayoğlu, ulaştırma ve havacılık sektöründe son 15 yılda çok önemli gelişmeler yaşadığına dikkat çekti ve çok sayıda önemli projenin hayata geçtiğini, özellikle havacılık sektöründe çok önemli yatırımların uygulamaya sokulduğunu söyledi. Akçayoğlu şöyle devam etti: “İstanbul Yeni Havalimanı’nın ulaşım sektörünün dünyadaki payını büyüteceğini öngörüyoruz. 2018 yılında ilk fazı açıldığında 90 milyon yolcuya hizmet edecek havalimanımız, 100 bin kişiye iş imkânı sunacak. 2025 yılına gelindiğinde, havalimanında doğrudan ve dolaylı istihdam edilecek kişi sayısı 225 bine ulaşacak ve havalimanımız ülke gayri safi mili hasılasına yüzde 4,9 oranında katkı getirecek.” Yusuf Akçayoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı projesinin önemli bir Yap-İşlet-Devret projesi olduğunu da ekledi.

Bu tür Yap-İşlet-Devret projelerinde siyasî istikrarın önemine dikkat çeken Akçayoğlu, bu sayede çok önemli projelerin zamanında ve etkin bir şekilde tamamlandığını belirtti. Üye ülkelerin Bakanlık düzeyinde katılım gösterdiği forumda, Paris İklim Anlaşması ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde belirlenen kuralların dikkate alınması gerekliliğini de içeren bir ortak açıklama yapıldı.

Ortak deklarasyona göre Bakanlar, inovatif mobil çözümleri daha da geliştirmek için, hali hazırda bulunan hukuki mevzuat ve mali çatının düzenlenmesi gerektiğinde hep fikir kaldılar ve inovasyonu hızlandırıcı ve ihtiyaçlara yanıt veren bir regülasyon çağrısında bulundular. Ortak deklarasyona imza atan Bakanlar, aynı zamanda etkili ve güvenli ulaşım sağlayan, çevresel performansı geliştiren yüksek kaliteli ulaşım altyapı projelerine de dikkat çekti.

Yazarlar