SON DAKİKA
Tarih : 2022.07.21 12:52:17

5G İstanbul Havalimanı İle Başlayacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığının 5G ile ilgili önemli çalışmalar yaptığını söyledi: 4,5G ve 5G’nin daha fazla insana ulaşması için çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki dönemde 2G’nin ömrü dolacak. 5G ile ilgili 29 Temmuz’da İstanbul Havalimanı’nda lansman yapacağız. 5G’ye sahip bir havalimanına kavuşmuş olacağız.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, medya temsilcileri ile biraraya geldi. Karaismailoğlu, bakanlık çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu: Kara yolları yatırımları sayesinde yılda 7 milyar saat zaman, 1 milyar litre akaryakıttan tasarruf sağlıyoruz. 183 milyar dolarlık yatırım karşılığında üretime 1 trilyon doların üstünde etki ve 600 milyar doların üzerinde milli gelire etkisi oldu.

ÇANAKKALE’NİN MALİYETİ BUGÜN 3,5 MİLYAR AVRO

İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden günde 200 bin, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 250 bin, Avrasya Tüneli’nden 60 bin, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden de 100 bin araç geçiyor. Marmaray’ı 600 bin kişi kullanıyor. Bir gün buraları kapatalım İstanbul kilitlenir. Bugün Çanakkale Köprüsü’nün maliyeti 2 milyar 545 milyon avro. Bugün 3.5 milyar avrodan aşağıya yapamazdınız.

25 YILDA 22 MİLYAR AVRO

İstanbul Havalimanı için 10 milyar avro yatırım yapıldı. 25 yıl içinde 22 milyar avro kira getirecek bir finansal modelini başarıyla yapmış bir hükümet var. Bayram süresince toplamda 1.400 uçak ve 230 bin yolcuya hizmet verdik. İlk açıldığı yıl belirlenen garanti yolcu sayısını da aştığımız için 22 milyon avro ek gelir sağladık. Hem kiramızı alacağız hem de artan yolculardan da tekrar bir gelirimiz olacak.

OTOBÜSLER ÇALIŞMIYOR

İstanbul’un sürekli yatırıma ihtiyacı var. Özellikle İstanbul’un birinci ihtiyacı toplu taşıma ve metro hatlarının yapılmasıdır. Filoyu, işletmeyi yenilemek lazım. Bunlar belediyenin olmazsa olmaz görevleridir. Ama İstanbul’la ilgili şikayetleri sıkıntıları görüyoruz. Yürüyen merdiveni, otobüsü çalıştıramayan bir zihniyet var. Bütün klasik CHP belediyelerinde olduğu gibi çok laf var ama icraat göremiyoruz ne yazık ki.

BÜTÇEDEN PARA ÇIKMADI

Yap-işlet-devret modeliyle devletin cebinden tek kuruş çıkmadan 37,5 milyar dolarlık yatırım yaptık. Eğer bütçeden yapsaydık, somut olarak vermem gerekirse, Tokat Havalimanı’nı, Rize-Artvin Havalimanı’nı, Kömürhan Köprüsü’nü yapamayacaktık. Şu anda özellikle kırsal kesimdeki haberleşme ve internet faaliyeti konusunda çalışmalarımızı artırdık. 5G ile ilgili çok büyük faaliyetlerimiz var. 5G’nin yerli ve milli olması için Ankara’da bir kümelenme kuruldu. Önümüzdeki dönemde 2G’nin ömrü dolacak. 5G ile ilgili 29 Temmuz’da İstanbul Havalimanı’nda bir lansman yapacağız. 5G’ye sahip bir havalimanına kavuşmuş olacağız.

Yazarlar