SON DAKİKA
Tarih : 2021.09.13 23:50:49

AB, Alitalia’ya Verilen Desteği Kurallara Aykırı Buldu

İtalya’nın ulusal havayolu şirketi Alitalia’ya yapılan 900 milyon avro kamu yardımı, kamu destek kurallarına uygun bulunmadı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestegar, İtalya’nın bu nedenle Alitalia’dan bu parayı faiziyle geri alması gerektiğini söyledi.

Vestager, amacın Avrupa hava taşımacılığı sektörüne adil rekabet koşullarını geri getirmek olduğunu belirtti. İtalya’nın defalarca kamu desteği sağladığı Alitalia, Mayıs 2017’de 600 milyon, birkaç ay sonra 300 milyon avro kredi almıştı. AB Komisyonu’na göre, İtalya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi 2008’den bu yana zarar ediyor. Bu arada, devlete ait yeni havayolu şirketi Italia Trasporto Aereo’nun (ITA) ilk uçuşlarının 15 Ekim’de yapılması planlanıyor.

AB Komisyonu’na göre ITA, Alitalia’nın ekonomik halefi değil ve bu nedenle 900 milyon avroyu geri ödemek zorunda bulunmuyor. AB rekabet politikası çerçevesinde, üye ülkeler rekabet ortamına uyum sağlamak ve rekabet güçlerini diğer ülkelere karşı artırmak için kendi teşebbüslerini kamu yardımlarıyla destekliyor. Bu yardımların uygun durumlarda kullanılıp kullanılmadığı ve rekabete zarar verip vermediği AB Komisyonu tarafından izleniyor.

Yazarlar