SON DAKİKA
Tarih : 2021.06.18 12:55:00

AB Seyahat Kısıtlamalarını Gevşetti

AB üyeleri ABD'yi de dahil ederek gereksiz seyahat kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırmaları gereken ülkeler listesine eklemeyi kabul ettiler. Liteye Türkiye yine alınmadı. Tavsiye Brüksel ' de bloğun daimi temsilcilerinden oluşan bir toplantıda kabul edildi.

Kabul edilen tavsiye kararında ABD ' ye ek olarak, AB ülkelerinin seyahat listesine Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Lübnan ve Tayvan da eklendi. Listenin Avrupa Konseyi epidemiyolojik verilerine dayanarak oluşturulduğu belirtiliyor. Bağlayıcı olmayan tavsiye üye ülkelerin test sonuçları veya aşı kayıtlarına göre koşulları kendilerinin belirlemesine olanak tanıyor. Gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip bir QR kodu içerecek olan ücretsiz sertifikalar, insanların varışta karantinaya almak veya ekstra koronavirüs testlerine girmek zorunda kalmadan Avrupa ülkeleri arasında hareket etmelerini sağlayacak.

Belçika, İspanya, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka ve Polonya da dahil olmak üzere birçok AB ülkesi sistemi kullanmaya başladı. Gerisinin 1 Temmuz'da kullanmaya başlaması bekleniyor. Öte yandan, Belçika Başbakanı Alexander de Croo bu hafta dikkatli ve aşamalı bir yaklaşımın kural olarak kalması gerektiğini söyledi.

Yazarlar