SON DAKİKA
Tarih : 2021.08.31 13:31:21

ABD Ardında Çöplük Bıraktı! Kabil Havalimanı’nda Son Durum!

ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık varlığı resmen sona erdi. Amerikan asker ve diplomatlarını taşıyan son uçak, gece yarısı Kabil Havalimanı'ndan ayrıldı. Havalimanının kontrolü artık Taliban'a geçti. Bölgede bulunan CNN TÜRK ekibinden Enver Kaptanoğlu ve kameraman Hilmi Yaşa da sıcak gelişme sonrası Kabil Havalimanı'ndaki son durumu görüntüledi.

Son uçak da Kabil'den havalandı. ABD güçleri 20 yıl sonra Afganistan'dan ayrıldı. Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, yabancı güçlerin tahliyelerini 31 Ağustos'a kadar tamamlanmasını istemişti. Amerika Birleşik Devletleri de 11 Eylül 2001'deki ikiz kule saldırılarının ardından işgal ettiği Afganistan'dan çekilmeyi tamamladı. Açıklama ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth Mckenzie'den geldi. 18 günlük çekilme sürecinde 123 bin kişiyi tahliye ettiklerini söyleyen Orgeneral Mckenzie, bazı ekipmanların getirildiğini, bazılarının ise kullanılamaz hale getirilerek bırakıldığını söyledi.

Son ABD uçağının da havalanmasından sonra Kabil Havalimanı'nın kontrolü Taliban'a geçti. Bu durum, ülkede silah ve havai fişek atışlarıyla kutlandı. Çekilmenin tamamlanmasının ardından ABD Başkanı Biden'ın ilk değerlendirmesi, "Afganistan'daki 20 yıllık askeri varlığımız bitti" şeklinde oldu. Yazılı bir açıklama yapan Amerikan Başkanı, bunun genelkurmay başkanı ve tüm kumandanların bir tavsiyesi olduğunu belirtti.

ABD'nin çekilmesinin ardından Taliban adına açıklama sözcü Kari Yusuf'tan geldi. Taliban sözcüsü, "Son ABD askeri Kabil Havaalanı'ndan ayrıldı ve ülkemiz tam bağımsızlık kazandı" ifadelerini kullandı.

Yazarlar