SON DAKİKA
Tarih : 2021.05.16 14:55:44

ABD Donanmasından Uçak Kazalarına Sıra Dışı Çözüm

Uçak kazaları, ABD donanmasını yeni çözümler bulmaya itiyor. Son olarak donanma, yabani kuş yuvalarındaki yumurtaları öldürmek için drone geliştiriyor. Amerika Birleşik Devletleri donanması, Hitron Technologies adlı bir şirketle anlaşma sağladı.

Dronelar, havaalanı yakınındaki kuş yuvalarını arayacak

Bu otonom (insansız) dronelar yumurtaları yağlayacak. Bu şekilde kuşların uçak kazalarına neden olmasını engellemeyi hedefliyorlar. Uçak kazaları üzerinde kuşların etkisi büyük Kuşların uçaklarla çarpışması dünya çapında havacılık güvenliğinde büyüyen bir endişe kaynağı. Federal Havacılık İdaresinin verilerine göre, 1988 ile 2019 yılları arasında dünya genelinde 292’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Bununla birlikte, 271’den fazla uçağın imha edilmesine de yol açtı. Ekim 2019’da, ABD Donanmasının E-6B Mercury uçağının motorlarından birine bir kuş girdi. Bu olay en az 2 milyon dolar hasara neden oldu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, hava meydanları etrafındaki kuş yaşamını yönetmek için her yıl yaklaşık 50 milyon dolar harcıyor. Artık, bu savaşa dronelar da katılacak. New Scientist‘in haberine göre dronelar, kuş yuvalarını bulup kuşların yumurtadan çıkmasını engelleyen bir yağ püskürtecek. Amerika Birleşik Devletleri İnsan Derneği, yağlamayı yumurtaların kuşlara dönüşmesini durdurmak için insani bir yol olarak kabul ediyor. Yumurtalara yağ püskürtünce kuş embriyoları oksijenden yoksun kalır ve fiziksel tahrip olmadan ölür. Yetkililer, bunun zehirli olmayan gıda sınıfı bir yağ olduğunu söyledi. Uzmanlar, otonom droneların yumurtaları etkili şekilde yağlayıp yağlayamayacağını sorguluyor. Çünkü, alt tarafı da dahil olmak üzere tamamen yağlanması gerekiyor.

Droneların, bir yuvanın etrafında bir dakikadan daha kısa bir sürede bir hedef nesneyi tanımlaması gerekecek. Araştırmacılar, uzaktan yağ püskürtme işleminin de bir dakikadan az sürmesini bekliyor. Birleşik Krallık Kraliyet Kuşları Koruma Derneği ekoloji başkanı Graham White, konu hakkında demeç verdi. White, “Yumurtaların yağlanması yetişkin kuşlar için sağlık sorunlarına neden olabilir ve ayrıca yağlamanın dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Ayrıca bu yuvalara saldırmak, kuş ve makine arasında topyekûn savaşı tetikleme riski taşıyor. Yetişkin martılar büyük olasılıkla dronelara saldıracak. Kendilerini ve droneları riske atacaklardır.” dedi.

Yazarlar