SON DAKİKA
Tarih : 2022.11.16 16:15:28

ABD Hükümeti Havayollarına Ceza Yağdırdı

ABD, havayollarına 7,5 milyon dolar para cezası verdi ve iptal edilen uçuşlar için müşterilere para iadesi yapmaları gerekiyor ABD'de Ulaştırma Bakanlığı, iptal edilen uçuşlar için yolcularına para iadesi yapmayı reddeden havayollarına karşı sert sert önlemler alıyor.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg önceki gün yaptığı açıklamada, altı havayoluna toplam 7,5 milyon dolarlık para cezası kararı verildiğini duyurdu. Bakanlık ayrıca bu şirketlerin, iptal edilmiş uçuşlar için yüzbinlerce yolcuya 600 milyon doları bulan geri ödemeleri yapmaları talimatını verdi.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, "Bir uçuş iptal edildiğinde, para iadesi isteyen yolculara derhal geri ödeme yapılmalıdır. Bu olmadığında, Amerikalı yolcular adına havayollarını sorumlu tutmak ve yolcuların paralarını geri almak için harekete geçeceğiz. Uçuş iptali, yeterince sinir bozucu bir durum. Böyle bir durumda paranızı geri almak için aylarca pazarlık yapmanıza veya beklemenize gerek olmamalı" dedi.

Ulaştırma Bakanlığı'nca ceza kesilen havayolları şöyle:

• Air India – 121,5 milyon dolar gerekli para iadesi ve 1,4 milyon dolar ceza

• TAP Air Portekiz – 126,5 milyon dolar gerekli para iadesi ve 1,1 milyon dolar ceza

• Aeromexico – 13,6 milyon dolar gerekli para iadesi ve 900.000 dolar ceza

• El Al – 61,9 milyon dolar gerekli geri ödemeler ödendi ve 900.000 dolar ceza

• Avianca – 76,8 milyon $ gerekli geri ödemeler ödendi ve 750.000 dolar ceza

Amerikan Ekonomik Özgürlükler Projesi'nde havacılık tüketicisi savunucusu olan Bill McGee, Ulaştırma İstatistikleri Bürosu'ndan alınan verilere göre, geri ödeme yapmayı reddettikleri için havayollarına yapılan şikayetlerin 2019'da yaklaşık 1.500'den 57 kat artarak 2020'de 89 binin üzerine çıktığını belirtti. McGee, "Gerçekten eşi görülmemiş bir şey. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik" diye konuştu.

"Neden diğer havayollarından hiçbiri ceza almadı?"

Öte yandan Bill McGee, yolcularına geri ödeme yapmayı reddetmeleri nedeniyle United, Delta, American Airlines ve diğer havayollarına karşı da binlerce şikayet bulunduğunu belirterek, "Neden diğer havayollarından hiçbiri ceza almadı? Onlarla ilgili karar almak neden bu kadar uzun sürüyor" diye konuştu.

Yazarlar