SON DAKİKA
Tarih : 2017.05.28 13:55:35

ABD Yolcularına Rekor Kontrol

ABD'ye giden bir yolcu diğer yolcuların da uygalamaya tabi olduğu kontrollerle beraber rekor düzeyde tam 10 kontrolden geçerek uçağa binebiliyor. Amerika'ya gidecek yolcuların ayakkabılarına kadar çıkartılarak uçağa biniş öncesi salonda el bagajlarından ve üzerinden numune alınarak patlayıcı iz dedektörü ile kontrolden geçiriliyor.
 
ABD'ye gidecek yolcular İstanbul Atatürk Havalimanı'nda didik didik aranıyor. Çık sıkı bir aramadan geçen ABD yolcuları cep telefonundan büyük elektronik aletlerin kabine alınmasının yasaklanması sonrası daha erken uçağın kapısına yönlendiriliyor. Diğer yolcuların da uygulamaya tabi olduğu güvenlik kontrolleri de dahil ABD yolcuları terminal girişiyle beraber tam 10 kontrolden geçerek uçağa binebiliyor. Son kapıda tüm yolcuların ayakkabıları da dahil çıkartılarak üzerlerinden ve el bagajlarından alınan numuneler patlayıcı iz dedektörü (Explosive Trace Detection-ETD) ile de kontrol ediliyor.
 
AMERİKA YOLCUSUNUN GEÇTİĞİ KONTROLLER ŞÖYLE:
 
1.Terminal girişinde ilk aramadan geçiliyor.Dedektörlü kapıdan geçen yolcu bagajlarını X-Ray cihazından geçiriyor. Bilgisayarlar ayrı kutuya konuluyor ve açma kapama işlemine tabi tutuluyor.
 
2.ABD biniş bankolarında özel güvenlik şirketi personeli,yolcunun kalacağı adres bilgisini istiyor ve vizesi de dahil pasaportunu kontrol ediyor.Pasaport bilgileri de dahil yolcunun Gelişmiş Yolcu Bilgilerini (APIS) sisteme giriyor.Pasaportuna görüldüğünü gösteren sticker da yapıştırılıyor.
 
3.Check-in işlemini yapacak olan biniş bankosundaki görevli de yolcunun bilgilerinin girilip girilmediğini kontrol edip biniş kartını basarak bagajları teslim alıyor.
 
4.Yurt dışına çıkış işleminin yapıldığı pasaport kontrolünden geçiliyor.
 
5.Pasaportun hemen sonrası dedektörlü kapıdan geçerken aranmaya tabi tutuluyor.
 
6.Uçağın kapısının bulunduğu salonda önce bir özel güvenlik personeli yolcuyu kontrole tabi tutarak standa yönlendiriyor.
 
7.Özel güvenlik personeli oluşturduğu standta bir kontrol daha yaparak arama kısmına yönlendiriyor.
 
8.Arama kısmsına gelmeden bir özel güvenlik görevlisi biniş kartını işaretliyor.
 
9.Oluşturulan masada özel güvenlik görevlileri yolcunun el bagajlarını açtırıyor.Yolcunun ayakkabıları çıkartılıyor. İz dedektörleri ile yolcunun üzerinden ve bagajından alınan örnekler Patlayıcı İz Dedektöründen kontrolden geçiriliyor.Bilgisayarı veya cep telefonundan büyük elektronik aleti varsa uçağa alınmıyor.ABD'den rastgele bildirilen bazı yolcular ise ekstra detaylı kontrole tabi tutuluyor. Bunlar içinde zaman zaman business sınıfında da yolcular olabiliyor.
 
10.Uçağa binerken yer hizmeti görevlisi biniş kartlarına bakarak yolcuyu uçağa yönlendiriyor.

Yazarlar