SON DAKİKA
Tarih : 2021.12.15 14:21:58

ABD’ye Soğuk Duş, 23 Milyar Dolarlık İptal!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 23 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında F-35 savaş uçağı satın alma planını dondurduğunu ABD’ye bildirdi. Anlaşma kapsamında BAE’ye insansız hava aracı ve diğer gelişmiş silahların satılması da gündemdeydi. BAE’ye Lockheed Martin tarafından üretilen 50 adet F-35 savaş uçağı satma planı, emirliklerin Çin’le ilişkileri ve ülkede Huawei’in 5G teknolojisinin kullanılması gibi nedenlerle Washington’da muhalefetle karşılaşıyordu.

Bir BAE yetkilisi Wall Street gazetesinin haberini doğrulayarak "Teknik gereklilikler, egemen operasyonel kısıtlamalar, maliyet/fayda analizi bu değerlendirmeye varılmasına sebep oldu" dedi. Wall Street gazetesi BAE’nin F-35 satın alma planını askıya almayı planladığını yazmıştı.

Yetkili, "ABD, BAE’nin gelişmiş savunma sistemleri konusunda tercih ettiği tedarikçilerden olmaya devam edecek ve F-35 konusu gelecekte yeniden gündeme gelebilir" diye konuştu ve satın alım konusunda ortak güvenlik koşullarının ele alınması tartışmalarının olduğunu belirtti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise daha önce yaptığı açıklamada ABD’nin BAE ile ortaklığının silah satışından daha stratejik ve karışık olduğunu söyledi.

Yazarlar