SON DAKİKA
Tarih : 2024.05.16 15:19:28

ANKA-3’e Benzetiliyordu! O Uçak Acil Olarak Hizmetten Çıkarıldı

ANKA-3'e benzerliği ile dikkat çeken B-2 Spirit bombardıman uçağının envanter dışına çıkarılmasına karar verildi. ABD Hava Kuvvetleri envanterinden bir B-2 Spirit stratejik bombardıman uçağı daha eksildi!

ABD Hava Kuvvetleri 10 Aralık 2022 tarihinde acil iniş gerçekleştiren ve ardından pist dışına çıkarak yanan B-2 bombardıman uçağını tamir edilmesi ekonomik olmadığı gerekçesiyle hizmet dışına çıkardı. Nisan ayında ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir rapora göre, 10 Aralık 2022’de Missouri’deki Whiteman Hava Kuvvetleri Üssü’ne acil iniş yapan ve yangına maruz kalan B-2 bombardıman uçağı onarılmasının ekonomik olmadığı varsayılan bir kara kazası/hasarı nedeniyle 2025 mali yılında elden çıkarılacak. Raporda, söz konusu kaza, ilgili uçağın onarımı için öngörülen maliyetler veya Hava Kuvvetlerinin konuyla ilgili karar alma süreci hakkında daha fazla ayrıntı yer almıyor.

Bu kararın ardından ABD Hava Kuvvetleri envanterindek aktif B-2 Spirit bombardıman uçağı sayısının 18’e düştüğü belirtiliyor. 2008 yılında Guam’daki Andersen Hava Kuvvetleri Üssü’nde meydana gelen kazada bir B-2 Spirit bombardıman uçağı tamamen kaybedilmiş, 2021 yılında ise yine Whiteman Hava Kuvvetleri Üssü’nde bir B-2 Spirit bombardıman uçağı pist dışına çıkarak hasar almış ve Northrop Grumman tarafından onarılmak üzere aktif hizmetten çekilmesine karar verilmişti.

Güncel birim fiyatının yaklaşık 4 milyar dolar olduğu belirtilen B-2 bombardıman uçakları dünyanın en pahalı uçağı olarak nitelendiriliyor. Başlangıçta 120 adet uçağın alınması palanlanan projede yüksek geliştirme ve birim maliyetleri sebebiyle prototip uçak da dahil olmak üzere yalnızca 31 uçak inşa edildi. 2 Mayıs tarihinde ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada envanterde bulunan B-2 Spirit uçaklarının modernize edilmesi için Northrop Grumman ile sözleşme imzalandığı ifade edilmişti.

Yazarlar