SON DAKİKA
Tarih : 2023.07.04 03:13:22

ANKA-3’ün Bir Özelliği Neredeyse Kimsede Yok

TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı ANKA-3 MİUS'un ilk uçuşu için geri sayım devam ediyor. Özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken ANKA-3'ün bir özelliği çok konuşuluyor. ANKA-3'ün 'tanker' uçak görevi üstleneceği ortaya çıktı.

Türkiye'nin milli ve yerli imkanlarla geliştirdiği insansız hava araçlarından ANKA-3 çok yakında ilk uçuşunu yapacak. Zorlu görevleri üstlenmesi için TUSAŞ mühendisleri ve teknisyenleri tarafından dikkatle geliştirilip üretilen insansız savaş uçağı ANKA-3 MİUS, birçok özelliğiyle dikkat çekiyor. İnsansız savaş uçağının mimarları, ANKA-3'ün ‘tanker uçak’ olarak da kullanılabileceğini söyledi. 

TANKER UÇAK NEDİR?

Savaş uçakları, yüksek süratlere çıktıkları için yakıt sarfiyatları çok fazla oluyor. Örneğin, Türkiye’nin muharip hava gücünde en çok kullandığı F-16'ların yakıt tanklarının hacimleri nispeten küçük ve dar. Bununla birlikte, yakıt seviyesi, menzili etkileyen en önemli faktörlerden biri. İşte bu noktada yakıt ikmal uçaklarının devreye girdiğini söyleyebiliriz. Tanker uçaklar barış döneminde ihtiyaç duyulan bölgede, savaş dönemindeyse genellikle cephe hattının gerisinde hedef uçağa yaklaşıyor ve sahip oldukları sistemlerle yakıt transferi yapıyor.

Böylece savaş uçağı sahip olduğu menzil değerlerinin çok daha uzağında başarıyla görev icra edebiliyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin elinde ikmal için bulunan KC-135R tanker uçakları hem tatbikatlarda hem de sınır ötesi harekatlarda savaş uçaklarına yakıt ikmali yapmakla görevli. Ancak neredeyse bir yolcu uçağı büyüklüğünde olan mevcut yakıt ikmal uçaklarının radar kesit alanı da çok büyük. Bu durum onları basit ve açık birer hedef haline getirdiği için ikmal işlerinin neredeyse tamamı ‘cephe hattının gerisinde’ daha net bir ifadeyle ‘güvenli bölgede’ tamamlanıyor.

Yazarlar