SON DAKİKA
Tarih : 2022.07.27 16:00:00

Airbus A400M Yangın Söndürme Kitini Başarıyla Test Etti

Airbus, İspanya'daki uçuş test kampanyası sırasında A400M yeni nesil hava nakliye uçağında çıkarılabilir bir yangınla mücadele demo kitini başarıyla test etti. Test uçuşu; minimum uçuş yüksekliği olan 45 metre irtifada, 125 knot kadar düşük uçuş hızları ile mevcut tanktan 10 saniyeden daha kısa sürede 20 tona kadar su atışını içerecek şekilde gündüz açık hava koşullarında gerçekleştirildi.

Ana amacı A400M'nin su bırakma miktarı ve zamanlamasını ölçmek olan uçuş sayesinde uçağın bu kit ile bu yeni rolü yerine getirme yeteneği de onaylanmış oldu. Bu prototipin geliştirilmesi ve testler, İspanyol Hava Kuvvetleri'nin 43. Grubu’nun yanı sıra, itfaiye operasyonlarında Avrupa yetkilileri ve Ekolojik Geçiş ve Demografik Mücadele Bakanlığı (MITECO) ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirildi.

Airbus Defence and Space CEO'su Mike Schoellhorn: “Bu yangın söndürme kitinin geliştirilmesi, yalnızca faaliyetlerimizle değil, ürünlerimizle de daha sürdürülebilir ve daha güvenli bir dünya yaratmaya yardımcı olma yolculuğumuzun ayrılmaz bir parçası. Giderek artan orman yangınları tehdidine karşı mücadelede A400M'nin hayati bir rol oynayabileceğine, sosyal ve çevresel sistemlerin restorasyonunu destekleyebileceğine inanıyoruz.” dedi.

A400M için oluşturulan Airbus yangınla mücadele çözümü, uçakta herhangi bir değişiklik gerektirmeyen ve bu sayede A400M filosundaki herhangi bir uçağın misyonunu değiştirilebilen bir roll-on/roll-off (RORO) kiti ile gerçekleştiriliyor. Su, kargo ambarındaki sabit bir tankta depolanıyor ve iki bağımsız kapı tarafından tutuluyor. Bu kapılar iki adet akış borusuna bağlı durumda olduğu için tahliye tetiklendiğinde su, rampanın sonundaki iki bölümden dışarı atılıyor. Bu RORO çözümü, öngörülemeyen yangınlara hızlı tepki verilmesine ve uçağın diğer rollerinden herhangi birine göre yeniden dönüştürülmesine imkan sağlıyor.

Düşük irtifalı ve düşük hızlı uçuşlardaki manevra kabiliyeti sayesinde A400M, 45 metreye kadar çok düşük yüksekliklerde su yüklerini isabetli biçimde bırakabiliyor. Gelecekte bu kitin üretim versiyonunun geliştirilmesi amacıyla Airbus, bu operasyonu gece koşullarında da analiz ederek görevin verimliliğini ve etkinliğini pekiştirmeyi planlıyor.

Yazarlar