SON DAKİKA
Tarih : 2020.01.14 15:55:06

Airbus BelugaXL, Ekstra Geniş Taşıma Kapasitesiyle Hizmete Girdi

BelugaXL, ticari uçak programlarının üretim artışını desteklemek amacı ile Airbus’a %30 ilave taşıma kapasitesi sağlayarak hizmete girdi. Airbus’ın endüstriyel sisteminin ayrılmaz bir parçası olan uçak, ilk operasyonel uçuşunu 9 Ocak’ta gerçekleştirdi. Uçak, öncüleri BelugaST’ler ile birlikte hizmet verecek olan 6 adet BelugaXL’ın ilki olup ilave uçaklar 2020 ile 2023 yılları arasında hizmete girecek. 5 yıl önce 2014 yılının Kasım ayında başlatılan program, diğer başarıları da beraberinde getirdi.

BelugaXL, 200’den fazla uçuş testini ve 700 uçuş saatini izleyen yoğun bir uçuş test programını başarıyla tamamlayarak Kasım 2019’da Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarfından Tip sertifikasını aldı. 63 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde olan BelugaXL, dünya çapında mevcut tüm kargo uçaklarının en büyük kargo alanına sahip olanıdır. BelugaXL, sadece 1 adet taşıyabilen BelugaST modeline kıyasla 2 adet A350 XWB kanadı taşıyabilir. Uçak, maksimum taşıma kapasitesi olan 51 ton yük ile havalandığında 4.000 km (2200nm) menzile sahip. A330-200 kargo uçağının mevcut bileşen ve ekipmanlarının yeniden kullanımı üzerinden geliştirilen BelugaXL, Rolls Royce Trent 700 motorları ile güçlendirildi.

Alçaltılmış kokpit, kargo bölmesi yapısı, uçağın arka kısmı ve kuyruğu, partnerler ile birlikte ortak çalışmalarla geliştirilerek uçağa özgün bir görünüm kazandırıldı. BelugaXL, Airbus’ın nakliye filosunun en yeni üyesidir. Hava taşımacılığı, büyük uçak bileşenlerinin taşınması için birincil yöntem olmaya devam ederken Airbus, uçak parçalarını üretim alanları arasında taşımak için karayolu, demiryolu ve deniz taşımacılığını da kullanmaya devam ediyor. BelugaST gibi Avrupa’da 11 destinasyondan hizmet verecek olan BelugaXL, endüstriyel yeteneklerini güçlendirmeye devam ederken Airbus’ın taahhütlerini yerine getirmesini sağlayacak.

Yazarlar