SON DAKİKA
Tarih : 2021.10.02 01:32:54

Airbus Helicopters, Test Uçuşlarına Başladı

Airbus Helicopters, Fransız Sivil Havacılık Otoritesi DGAC ile ortaklaşa olarak, Flightlab’de motor yedekleme sistemi (EBS) için test uçuşuna başladı. Proje, kısa vadede somut uçuş güvenliğinin iyileştirmesini sağlarken, aynı zamanda hafif helikopterler için de gelecekteki hibrit itici güç sisteminin yolunu açıyor.

Uçuşun ana hedefi, türbin arızası durumunda acil durum elektrik gücü sağlayarak tek motor operasyonlarının uçuş güvenliğini arttırmak. Bu testleri gerçekleştirmek için Flightlab, motor arızası durumunda 30 saniye boyunca elektrik gücü sağlayabilen ana şanzımana bağlı 100 Kw'lık bir elektrik motoruyla donatıldı.

Motor yedekleme sistemi, pilota rotor hızını koruması için fazladan zaman vererek, yere daha güvenli ve daha yumuşak bir otorotasyon manevrası ile inmesine katkıda bulunuyor. Mevcut uçuş testleri, kalkış ve iniş prosedürleri ve ilgili sınırlamalar da dahil olmak üzere farklı uçuş koşullarında motor arızasının simülasyonunu içeriyor.Test uçuşu, güvenlik marjlarını ve performans avantajlarını değerlendirirken, hızlı elektrik gücü girişi sayesinde performansı da arttırmayı hedefliyor.

Airbus Helicopters Araştırma ve İnovasyon Başkanı Tomasz Krysinski, ‘Motor yedekleme sistemi, inovasyon stratejimizdeki artımlı yaklaşımın iyi bir örneğidir. Mevcut EBS uçuşları gelecekteki hibrit itici güç sistemine yönelik çok önemli bir adımdır ve projenin ikinci fazında daha fazla enerji ve itici güç kullanılabileceğini düşünüyoruz. Yakıt tüketimini optimize etmek ve kentsel alanlarda hibrit tek motorlu uçuşları mümkün kılmak amacıyla termal ve elektrik enerjisini birbirine karıştıran tamamen paralel bir hibrit itici güç sistemi geliştirmeyi düşünüyoruz.’ dedi.

EBS test uçuşları sayesinde techno-brick olarak adlandırılan bu sistem gelecekteki helikopterler için üretilebilmesi ve çeşitli bileşenlerin de seri üretime geçmesi sağlanacak.

Yazarlar