SON DAKİKA
Tarih : 2020.02.26 15:09:41

Allah Taksiratlarını Affetsin

MADEM TAKSİRLİ SUÇ;

“ALLAH TAKSİRATLARINI AFFETSİN.”

“ Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen uçak kazasına ilişkin ifadesi alınan Pegasus Havayollarının Kaptan Pilotu M.A’nın, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçunda tutuklanmasına karar verildi.” Bu Anadolu Ajansı’nın dün akşam geçtiği haberin girişi. Yani Pilot Taksirle Öldürme ve Yaralanmaya sebep olduğu için tutuklandı. Önce burada Taksir’in ne olduğunu açalım. Taksir’in hukuki açılımını tabiki bizler tarif edemeyiz.

Ancak anladığım kadarıyla, daha doğrusu benim bildiğim kadarıyla taksir, dikkatsizlik, tedbirsizlik, meslekte acemilik ve kurallara uymamaktan doğan kusurlar bütünüdür. Pilot olabilmek kolay değildir. Uzun bir üst eğitim ve çalışma sonucu olunabilir. Hele Kaptan Pilot yani Mesul Kaptan olabilmek çok daha tecrübe ve bilgi demektir. Bazı arkadaşlarım Mesul Kaptan’ın ne olduğunu bilmezler.

Kısaca belirtelim. Mesul Kaptan, kokpitte sol koltukta oturur ve Kaptan Pilot rütbesindedir. Omuzunda 4 sırma vardır. Yanında, yani sağ koltukta oturan ise Yardımcı Pilottur. Onun da omuzunda genellikle 3 sırma vardır. Burada M.A sol koltukta oturmakta, yani “Mesul Kaptan” olarak görev yapmaktadır. Her hareketten sorumludur. Burada isnat edilen suç taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmaktır. Genelde bu suç trafik kazalarının yüzde 99’nun oluşum biçimidir. Taksirli suçlarda suçlu genelde o hareketi isteyerek yapmış ancak oluşan sonucu kestirememiş, istememiştir. Ben burada hiçbir pilot arkadaşın bilinçli taksirli suç kapsamında kaza yapacaklarına ve insanların ölümüne neden olacaklarına inanmıyorum. Daha doğrusu inanmak istemiyorum. Kaptan Pilot’un dünkü mahkeme safhasında verdiği ifadesinde tutuklanma sebebi şöyle belirtildi: “

Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği, kendisinden önce 2 uçağın hava muhalefeti nedeniyle pisti pas geçtiği bildirildiği halde, şüphelinin uçağı indirmede ısrarcı olması, kırıma uğrayan uçağın birinci pilotu olması, hava muhalefeti nedeniyle iniş sırasında hızın gerçekte 84 knot olduğunu görmesi ve zamanında frenleme yapması gerektiği halde 6 saniye gecikmeli fren yaparak kusurlu davrandığı gerekçeleriyle kaptan pilot M.A'nın tutuklanmasına karar verdi.” Şimdi ilk duruşmayı bekleyeceğiz. Ülkemizde hala bir havacılık kanunu yok. Bekleyip göreceğiz. Adaletin kestiği parmak acımaz. Bu kaza sonrası üç yolcu hayatını kaybetti. Madem bu taksirli suç sonrası hayatlarını kaybettiler.

Öyleyse;

“ ALLAH TAKSİRATLARINI AFFETSİN”

Yazarlar