SON DAKİKA
Tarih : 2021.08.19 15:42:59

Alman Devleti Lufthansa’daki Payını Satıyor

Alman devleti, gelecek haftalarda Lufthansa’daki payının yüzde 5’ini satışa çıkarıyor. Kamu kuruluşu olan Almanya Ekonomiyi İstikrarlaştırma Fonu, Alman devletinin bayrak taşıyıcı havayolları firması Lufthansa’daki paylarının sınırlı bir bölümünü satacağını duyurdu.

Satış işleminin gelecek haftalarda yapılacağını bildiren Fon, operasyonun kamu payının en fazla yüzde 5’ini kapsadığını belirtti. İsviçre Havayolları Swiss, Avusturya Havayolları Austrian Airlines ve Belçikalı firma Brussels Airlines’ı da kapsayan Lufthansa grubu, koronavirus salgının fena vurduğu Haziran 2020’de iflas etmekten Alman hükümeti tarafından kurtarılmıştı. Alman hükümeti, gruba yoğun bir yardım planı kapsamında 9 milyar avro aktarmış ve sermayeye kamu girişi yüzde 20’ye yükselmişti. Alman kamu idaresi, bu sermayeye katılımı hep geçici olarak gördü ve durum iyileşir iyileşmez bu katılıma son vermeyi planladı.

Fon, “Firmanın pozitif yönde ilerlemesi bu satışın gerekçesidir” açıklamasını yaptı. Lufthansa, koronavirus salgının yol açtığı dibe dalıştan sonra hava trafiğinde meydana gelen göreceli iyileşmeden yararlanmayı bildi. Lufthansa böylece, bir yıl içinde ikinci çeyrekteki net zararını yarıya indirdi. Şirket, sağlık krizinin başlangıcından bu yana bir ilk olan üçüncü çeyrek için kâra dönüş bile bekliyor.

Lufthansa, kriz karşısında maliyetleri düşürmek için büyük bir yeniden yapılanmaya girişti. 2023 yılına kadar 150 uçağı hizmet dışı bırakacak olan grup ayrıca, krizin başlamasından bu yana yaklaşık 26 bin kişiyi de işten çıkardı. Önlemlerin, 2024’ten başlayarak yılda 3,5 milyar avro tasarruf sağlaması, özellikle personel giderlerinde 1,8 milyarlık bir azalma olması bekleniyor.

Yazarlar