SON DAKİKA
Tarih : 2023.02.18 01:12:37

Almanya Havalimanlarında Grev: Uçuş İptallerinden 300 Bin Yolcu Etkilendi

Almanya’nın en büyük yedi havalimanında gerçekleştirilen bir günlük ‘uyarı grevi’ nedeniyle uçak seferlerinin büyük bölümü durma noktasına geldi. Almanya’da Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası'na (Ver.di) bağlı kamu çalışanları, yer hizmetleri personeli ve güvenlik görevlileri, işverenlerinin ücret artışı taleplerini kabul etmemesi üzerine ülkedeki yedi büyük havalimanında bir günlük ‘uyarı grevi’ne gitti.

Grev sebebiyle Frankfurt/Main, Münih, Stuttgart, Hamburg, Dortmund, Hannover ve Bremen şehirlerindeki havalimanlarında yapılması planlanan uçak seferlerinin büyük bölümü durma noktasına geldi.

2 HAVALİMANINDA TÜM LUFTHANSA UÇUŞLARI İPTAL EDİLDİ

Sendika üyelerinin tüm gün devam edecek iş bırakma eylemi nedeniyle Almanya'nın en büyük yedi havalimanında yaklaşık 2 bin 340 uçuş iptal edildi. Uçuşların iptal edilmesinden yaklaşık 300 bin yolcu etkilendi. Bazı havalimanlarında yolcular uzun süre beklemek zorunda kalırken, ülkenin en büyük havalimanlarından Frankfurt ve Münih havalimanlarında Almanya havayolu şirketi Lufthansa’nın bugün planlan tüm uçuşları iptal edildi.

ŞİRKETLER GREVİ ‘AŞIRI VE ORANTISIZ’ BULDU

Almanya'ya sefer düzenleyen 100'ün üzerinde yerli ve yabancı havayolu şirketini temsil eden BARIG ise konuyla ilgili açıklamasında, uyarı grevini ‘aşırı ve orantısız bulduğunu’ belirterek, ‘uyarı grevlerinin sadece bir gün içinde on binlerce yolcunun ve yüzlerce tonluk kargonun hareketliliği üzerinde büyük bir etki oluşturduğunu’ kaydetti. Açıklamada, “Bu tür ihtilafların, özellikle ekonomik belirsizliğin arttığı bu zamanda, yolcular ve birçok şirket üzerinde büyük etkiler oluşturacak şekilde, tüm ülkenin önemli altyapısının büyük bölümlerini tekrar tekrar felç etmesi kabul edilemez” ifadesine yer verildi. Havalimanlarının yetkilileri, yolculardan havaalanlarına gitmeden önce uçuşlarının durumunu kontrol etmelerini istedi.

Ne olmuştu?

Ver.di sendikası, kamu sektörü çalışanları, havaalanı yer ekibi ve havacılık güvenlik personeli için müzakerelere liderlik ederken, Almanya’da yüksek enflasyonun etkilerine karşı havalimanı çalışanları için yüzde 10,5 veya en az 500 euro ücret artışı talep ediyor. İşverenler ise sendika ve çalışanların bu taleplerini kabul etmiyor. Bunun üzerine bir günlük ‘uyarı grevi’ çağrısında bulunduğunu açıklayan Ver.di, depremlerin ardından Türkiye ve Suriye'ye yardım taşıyan uçuşların grevden etkilenmeyeceğinin altını çizmişti.

Yazarlar