SON DAKİKA
Tarih : 2023.02.17 00:59:45

Almanya’da Havalimanı Çalışanları Greve Gidiyor

Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası’nın grev kararı, Frankfurt/Main, Münih, Stuttgart, Hamburg, Dortmund, Hannover ve Bremen havalimanlarını etkileyecek. Almanya’nın Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) ülkedeki yedi büyük havalimanındaki çalışanların 17 Şubat’ta ‘uyarı grevine’ gideceğini açıkladı.

Depremlerin ardından Türkiye ve Suriye'ye yardım taşıyan uçuşlar grevden etkilenmeyecek. AA’nın aktardığına göre, Ver.di sendikası, havalimanlarındaki kamu çalışanları, yer hizmetleri personeli ile güvenlik görevlilerinin ücretlerinin artırılmasına yönelik görüşmelerde anlaşmaya varılamaması nedeniyle bir günlük ‘uyarı grevi’ çağrısında bulunduğunu açıkladı. Sendika, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu grev kararından Frankfurt/Main, Münih, Stuttgart, Hamburg, Dortmund, Hannover ve Bremen şehirlerindeki havalimanlarının etkileneceği bilgisini paylaştı.

ENFLASYON ÜSTÜ ÜCRET ZAMMI TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Ver.di, kamu sektörü çalışanları, havaalanı yer ekibi ve havacılık güvenlik personeli için müzakerelere liderlik ederken, Almanya’da alışılmışın dışında yüksek enflasyonun etkilerine karşı havalimanı çalışanlarına yüzde 10,5 veya en az 500 euro ücret artışı talep ediyor. İşverenler ise çalışanların enflasyon üstü ücret zammı taleplerini reddediyor. Ver.di’nin açıklamasında görüşlerine yer verilen sendika başkan yardımcısı Christine Behle, ‘işçilerin, işverenle yapılan müzakerelerden şu ana kadar herhangi bir sonuç elde edilmediği için grevle işverenler üzerinde ortaklaşa bir baskı uygulayacağını’ söyledi.

Behle, "Enflasyon, yüksek enerji ve gıda fiyatları birçok işçiyi güvencesiz bir duruma zorluyor.Birçoğu artık kirasını nasıl ödeyeceğini ve buzdolabını nasıl dolduracağını bilmiyor. Yaşamak için önemli ölçüde daha fazla paraya ihtiyaçları var” değerlendirmesinde bulundu. Almanya havalimanlarında yer hizmetlerinde geçen yaz yolcuların hissettiğinin ‘işgücü sıkıntısı’ olduğunu belirten Behle, "Bu durumu değiştirmek için cazip bir ücret artışına ve daha iyi çalışma koşullarına ihtiyacımız var. Aksi takdirde önümüzdeki yaz kaos yaşanabilir” dedi.

Söz konusu bir günlük uyarı grevinin özellikle iç hat uçuşlarında seyahat eden on binlerce yolcu için gecikme ve iptallere neden olması bekleniyor. Almanya'da 2022'de ortalama enflasyon yüzde 7,9 ile 1951’den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Yazarlar