SON DAKİKA
Tarih : 2020.10.07 13:00:16

Amelia Earhart, Okyanusu Geçen İlk Kadın Pilot

Amelia Earhart, Amerikalı bir kadın havacıydı (Atlantik Okyanusu'nu geçen ilk kadın). 1897'de ABD'nin Kansas kentinde doğan Earhart, kendisine yapılan bütün eleştrileri göz ardı edip hayallerini süsleyen mesleği seçti. Genç bir kızken spor yapmaktan, ağaçlara tırmanmaktan ve kız kardeşiyle dışarıda oynamaktan zevk alırdı.

İşte size sıradışı bir yaşam biçimi ve idealindeki meslek için göze aldığı zorluklarla Amelia Earhart’ın ilgi çekici yaşam öyküsüne bakalım.

24 Temmuz 1897'de Kansas, Amerika'da doğan Amelia Mary Earhart, sorunları olan bir ailenin çocuğuydu. Pek çok dahinin ve sıradışı insanın hayat hikayelerinden alıştığımız gibi Amelia'nın ailesiyle bazı sorunları vardı, alkolik bir babası vardı. Ancak Amelia'nın şanslı tarafı, ailesinin onu yeni ve farklı şeyler denemeye teşvik etmesiydi. Amelia ilk kez 10 yaşında bir uçak görmüştü ve gördüklerinden etkilenmemişti. Ancak 28 Aralık 1920, Amelia’nın hayatındaki en heyecan verici günlerden ve dönüm noktalarından biriydi. Earhart’ın uçmaya olan ilgisi 28 Aralık 1920’de babasıyla birlikte Long Beach de yapılan California’daki bir hava gösterisini ziyaret ederken başladı.

Frank Hawks adlı bir pilot, Amelia'ya 10 dakikalık ilk uçuşunu yaptırdı ve değişen hayat

Amelia; "Yerden yaklaşık 60-70 metre yüksekteydim ve o anda uçmam gerektiğini biliyordum." Ertesi yıl uçuş dersleri almaya başladı; Bir başka lider kadın pilot, Neta Snook Amelia'ya ilk dersini verdi. Amelia’nın asıl mesleği hemşirelikti. Birinci Dünya Savaşı sırasında askeri bir hemşireydi ve göçmen çocuklara gönüllü olarak İngilizce öğretti. Ama şimdi gerçek hayali ve tutkusu uçmaktı. Bu amaç için çalıştığı tüm işlerde kazandığı parayı biriktirmiş ve pilotluk eğitimini annesinin yardımıyla tamamlamıştır. 1921'de “Kanarya” (kanarya) adlı açık sarı çift kanatlı uçağı ile ilk tek başına uçuşunu yaptı.

Adını tarihe yazdıracak bir telefon ...

1928'de Amelia Earhart bir telefon aldı. Telefondaki Kaptan Hilton H Railey soruyu ciddi bir şekilde sordu; "Atlantik Okyanusu'nu hava yoluyla geçen ilk kadın olmak ister misin?" Amelia heyecanla düşünmeden evet dedi. Üstelik o yıl aynı deneyi yapan 3 kadın pilot ölmüştür. Amelia Earhart, 1932'de Atlantik'i geçen ilk kadın oldu. Bu başarılara ek olarak Earhart, geleneksel olarak bir erkek alanı olarak görülen havacılıkta kadınlar için fırsatları teşvik etmek için çok çalıştı. 1929'da kurulan "Doksan Dokuzlar" ın ilk başkanı oldu. "Doksan Dokuz" havacılığın ilerlemesini teşvik ediyor ve daha fazla kadına pilot olmaları için ilham veriyor. 1937'de Lockheed Electra modeli, Amerikalı meslektaşı Fred Noonan ile çift motorlu bir uçakta dünya turuna çıktı. Bu yolculuktan hemen önce yaptıkları bir hazırlık uçuşunda, uçak pistten ayrılamadan düştü.

Yolculuğunun üçte ikisini tamamladığında, uçak Pasifik Okyanusu'nun ortasında kayboldu. Amerika Birleşik Devletleri tarihin bugüne kadarki en büyük kurtarma operasyonunu gerçekleştirdi. Titanic gemisinin kalıntılarını bulan okyanus araştırmacısı Robert Ballard, Earhart’ın uçağının kesinlikle Nikumaroro adasına düştüğünü öne sürdü. 2019'da Ballard, enkazı bulmak için son teknoloji ekipmanı kullanarak adayı ve yakındaki okyanusu destekleyen derin kayalıkları aradı. BBC'de yer alan habere göre, Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki Nikumaroro Adası'nda 1940'ta bulunan insan kemiklerinin, 1937'de uçuş sırasında bölgede kaybolan Amerikalı kadın pilot Amelia Earhart'a ait olduğu tespit edildi. 

Tennessee Üniversitesi'nden Profesör Richard Jantz, "Forensic Anthropology" dergisinde yayınlanan makalesinde, Nikumaroro Adası'nda bulunan kemiklerin, erken araştırmaların aksine sonuçlara rağmen Earhart'a ait olduğunu kanıtladı. Trajik ölümün ardından birçok teori ortaya atılmış ve birçok çalışmaya konu olmuştur. Ölümünün koşulları hiçbir zaman bilinmemekle birlikte, hayatının mirası açıktır. Earhart sınırlarını zorladı ve hayallerinin peşinden gitti, kadınlara seçtikleri kariyerleri sürdürmeleri ve hedeflerine ulaşmaları için ilham verdi.

Amelia Earhart Başarıları

• 1932'de Atlantik'i geçen ilk kadın. Kuvvetli rüzgarlar ve sert hava koşulları nedeniyle uçuşlar 14 saat 56 dakika sürdü.

• Earhart’ın başarıları geniş çapta feminist bir simge olarak kabul edildi. Kadınların geleneksel olarak "erkek" olarak kabul edilen alanlarda kariyer yapabileceklerini gösterdi.

• Seçkin Flying Cross onu “kahramanlık” ve “hava uçuşunda olağanüstü başarı” Ödülünü aldı.

Amelia Earhart “Kadınlar, erkeklerin denediği gibi şeyler yapmaya çalışmalı. Başarısız olduklarında, başarısızlıkları başkaları için bir meydan okuma olmalıdır. " sözüyle ise kadınların her konuda öncülük etmelidir sözüyle bir çok kitaba da konu olmuştur.

Yazarlar