SON DAKİKA
Tarih : 2021.05.18 15:01:20

Antalya’ya Ukrayna’dan Bir Günde 6 Bin Turist Geldi

Antalya Kent Konseyi Turzm Grubu Başkanı ve NBK Touristik genel Müdürü Recep Yavuz, Antalya’ya sadece Ukrayna’dan bir günde testsiz, aşısız 6 bin kişinin geldiğini söyledi. 2021 Turizm Sezonu Avrupa öncelikli olarak başladığına dikkat çeken Recep Yavuz, blogundaki yazısında, ”Dün Mayorka’ya 52 si Almanya’dan olmak üzere 87 uçuş gerçekleşirken, Girit çoğunluğu Almanya’dan 24 uçakla aylar sonra kapılarını tekrar turizme açtı.Aşı Pasaportunun mimarı olan Yunanistan’ın turistik Rodos adası 9 uçak ile adaya gelen misafirlerle bayram sevincine büründü. Henüz Rusya’dan turist alamayan Mısır’ın tatil bölgelerine dün yarısı Ukrayna’dan olmak üzere 41 uçak turist geldi. Antalya’ya ise dün 19 ülkeden 81 uçak ile 15.000 civarında misafir geldi” dedi.

Türkiye’nin 14 ülkeden gelen turistleri testsiz ve aşısız kabul etmeye başladığını hatırlatan Yavuz, Tatile çıkan turistler de bunun bedeli ne olursa olsun bu zor şartları göze aldığını, Mayorka’ya uçan 15.000 turistin henüz geçen hafta istisnai süreci sonlandıran ve vaka sayılarında önemli bir düşüş kaydeden İspanya’nın tatil bölgeleri de dahil kısıtlamaları sürdürdüklerini bilerek uçağa bindiklerini belirtti. İspanya’ya giden turistten seyahatten 72 saat önce negatif pcr test alınacağına işaret eden Recep Yavuz, ”İspanya’ya gidenmisafirler seyahatten en geç 48 önce İspanya’nın resmi ‘Spain Travel Healt-Portal’ ine kayıt yaptırarak, ülkeye girişte oradan elde ettikler, QR kodunu yetkililere ibraz edecekler. Havalimanı girişinde ateş ölçümünde 37,5 üzerindeki vakalara tıbbı müdahele yapılacak.

Bölgelere göre akşam, gece sokağa çıkma saatleri değişiyor. İstisnasız her bölgede ve açık havada maske takma zorunluluğu var. 1,5 metrelik mesafenin korunması denetleniyor. Kültürel etkinlikler kısıtlı kapasite ile mümkün. Restaurantlar gece kapalı. Dükkanlar sadece hafta arası sınırlı kapasite 21.00 e kadar açık. Mayorka’nın meşhur parti bölgesi Ballermann gece kapalı ve partiler yasak. Turist buna rağmen geliyor. Peki Türkiye hiç bir tedbir almadan neden turistleri kabul ediyor?” diye konuştu.

TESTSİZ VE AŞISIZ UKRAYNALI 6000 TURİST ANTALYA’YA GELDİ

Turizm bizim için çok önemli ve biz turizmcilerin bu zor şartlara daha fazla dayanma gücümüz yok. Ancak bu kadar sıkıntıya katlanıp, bu kadar sabır gösterip sağlığı ve güvenliği bu kadar ön plana çıkardığımız ve hatta evden çıkamadığımız bugün de , neden bazı ülkelerden turistlerin 20 dolarlık testi yapmadan gelmelerini kabul ettik anlamıyorum. Bugün Ukraynadan 30 Uçak ile yaklaşık 6000 Ukraynalı turist Antalya’ya geliyor. Hoşgelsinler, ancak hiç biri aşı olmamış ve test yaptırmayacak. Oysa Ukraynadaki korona karnesi çok kötü. Bugün itibarı ile Ukraynadaki vaka sayısı 2 milyon 200 bin ve Koronadan ölenler 50.000 e yaklaştı.

İkindoz aşı yaptıran kişi sayısı ise sadece 13.661. Gerek vaka ve ölüm sayısının yüksekliği, gerek aşılanmadaki yok denecek kadar düşük rakamlar Ukrayna’nında korona sürecindeki mücadelesinin zor geçtiğini gösteriyor. Haliyle test yaptırmaları hem gittikleri ülkeler, hem kendi halkı için çok önemli. O yüzden dünyanın her yerinede ancak test yaparak gidebiliyorlar. Mesela bugün Mısır’ a giden Ukraynalı turistler test ile giriş yapabilecekler. Biz test şartı getirirsek turist kaybı yaşayacağımızdan mı endişe ediyoruz acaba? 16 milyon turist kaybetmişiz , bu yüzden gelmeyecek bir kaç yüzbin bizim yaramızı zaten saramaz. Ayrıca bugün vakaların çok düştüğü ve aşılanmanın çok hızlı ilerlediği Almanya’dan gelen 9 uçak dolusu misafir pcr test yaptırmak zorunda. Bu tezat pek anlaşılır gibi değil. Dünyada şu an seyahat etmenin iki önemli kriteri var; Ya aşı ya da negatif pcr test.”

Yazarlar