SON DAKİKA
Tarih : 2021.04.03 02:28:40

Aşı Olan Kabin Ekibine 48 Saat Uçuş Verilmeyecek

Sİivil Havacılık Genel Müdürlüğü koronavirüs önlemlerini genişleterek yeni bir genelge yayımladı. Yeni önlemlere göre, koronavirüs aşısı olan kabin ekiplerine aşılamadan sonraki 48 saat süreyle uçuş verilmeyecek olan yeni genelge 31 Temmuz 2021 tarihine göre geçerli olacak. Konuyla ilgili olarak SHGM resmi internet sitesinden yapılan ve 31 Temmuz 2021 tarihine göre geçerli olacak olan bir genelge yayımlandı. Daha önce uçuş öncesi ve sonrası alınan tedbirlerinde yer aldığı genelgeye iki madde eklendi.

Genelgede koronavirüs tedbirlerine aykırı hareket edilmesi durumunda, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 27’nci ve 143’nca maddesini kapsayan idari yaptırım uygulanacağı belirtildi. 1 Nisan 2021 tarihli revize edilen Uçuş Operasyonları Kapsamında Covid-19 Tedbirlerini İçeren UOD-2020/3G Genelgesine göre, uçuş emniyetinin sağlanması için koronavirüs aşısı yapılan uçuş ve kabin ekibine, aşılamadan sonraki 48 saat içerisinde yapılan aşıya bağlı olası yan etkilerinin gözlenebilmesi için herhangi bir uçuş verilmeyecek. Yapılan aşısının Sağlık Bakanlığı’nın uluslararası aşı veya profelaksi süresince bu sertifikanın uçuş görevlerinde uçuş ekibinin yanında taşıması tavsiye edildi.

Belgeleri kontrol etmek Havayolu şirketinin sorumluğunda

Revize edilen genelgede yer alan diğer bir madde ise, yurt dışından havayoluyla ülkemize gelecek yolcuları ilgilendiriyor. Eklenen maddeye göre, yurt dışından havayoluyla Türkiye’ye gelen yolcuların uçuşları öncesinde son 72 saat içerisinde register.health.gov.tr adresinden ‘Türkiye’ye Giriş Formu dolduracak. Yolcuların bu formu doldurup doldurmadığı ise uçuş öncesinde kontrolü mobil cihaz ekranı veya kağıt çıktısı üzerinden havayolu işletmeleri tarafından sağlanacak.

Yazarlar