SON DAKİKA
Tarih : 2024.05.15 13:13:49

Askeri Uçağın Yerde Çalışan Fırlatma Koltuğu Can Aldı

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir T-6A Texan II Eğitim Uçağı, talihsiz bir kazaya karıştı. Uçak yerdeyken aktive olan fırlatma koltuğu, pilotun hayatını kaybetmesine neden oldu. Olay, 13 Mayıs 2024 tarihinde Teksas’taki Sheppard Hava Kuvvetleri Üssü’nde yaşandı.

80’inci Uçuş Eğitim Kanadı’na ait T-6A Texan II tipi eğitim uçağının fırlatma koltuğu, henüz belirlenemeyen bir sebepten ötürü uçak yerdeyken aktive oldu. Uçağın pilotu, yerde aktive olan fırlatma koltuğunun kanopiyi ve pilot koltuğunu fırlatması sonucu ağır bir şekilde yaralandı. Pilot, bu yaralara bağlı olarak 14 mayıs günü hayatını kaybetti. Olayla ilgili olarak soruşturma başladı.

Türkiye de 80. Uçuş Eğitim Kanadı’na yabancı değil

80. Uçuş Eğitim Kanadı, dünyanın tek uluslararası yönetilen ve insanlı uçuş eğitim programı olan Euro-NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) programının Hava Eğitim ve Öğretim Komutanlığı (AETC) bölümünün önemli bir bileşenidir.

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 14 NATO üyesi ülkeden katılımcıların yer aldığı eğitim programı, NATO müttefikleri arasında pilot eğitimini standartlaştırmayı ve üye ülkeler arasında birlikte çalışabilirliği ve işbirliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Yazarlar