SON DAKİKA
Tarih : 2022.08.04 12:49:15

Atak Yerli Üretim Motorla Uçacak

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) taarruz helikopter ihtiyacı için geliştirilen Atak T-129 helikopterinde motor düğümü çözülüyor. TEİ tarafından Atak helikopterlerinde kullanılmak üzere üretilen yerli motor T-625’in çalışmalarında sona gelindi.

“Kendi motorumuzun eli kulağında” ifadesini kullanan savunma sanayi kaynakları, testleri devam eden yerli motorun kısa bir süre içinde Atak’lara entegre edilmeye başlayacağını belirtti. 2023 sonuna kadar motorun teslim edileceği bilgisini paylaşan kaynaklar, Atak’a yerli motorların entegre edilmesiyle ABD’den ‘ihracat izni’ alınmadan diğer ülkelere satışının gerçekleşeceğini de söyledi.

PAKİSTAN’A MESAJ

Atak helikopterlerine şu ana kadar birçok ülke tarafından talep geldiğine dikkat çeken kaynaklar, bu taleplerin ağırlıklı olarak Asya ve Afrika ülkeleri olduğuna işaret etti. Atak helikopterinin ilk yurtdışı teslimatı Filipinler’e yapılırken ihraç edilecek 6 helikopterden ilk 2’si bu ülkenin Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katılmıştı.

Pakistan ile 30 helikopter için sözleşme imzalanmış ancak bu satış, ABD engeline takılmıştı. Pakistan’a ihracat konusunu da değerlendiren kaynaklar Pakistan’a “Kendi motorumuzu yapıyoruz, sabırlı olun” mesajı verildiğini bildirdi.

Yazarlar