SON DAKİKA
Tarih : 2021.02.28 16:46:47

Atatürk Havalimanı Suyunu İçenlerin Başarısı!

ATATÜRK HAVALİMANI SUYUNU İÇENLERİN BAŞARISI...

LAF DEĞİL, İŞ ÜRETENLER...

İlk aklıma gelenler; İsmail Demir, Serdar Hüseyin Yıldırım, Temel Kotil. Üçü de İTÜ mezunu Uçak Mühendisi. Devam eden kariyerleri ise çok. Ancak bence en önemli ortak özellik, şimdi boynu bükük bir kenardan doğru bakan Atatürk Havalimanı'nın suyunu içmeleri. Bu üç önemli karakter şimdi ülkenin uzay ve savunma teknolojilerinin başında. Yapılanları yazmaya kalksak, sayfalar yetmez. Üçünü de Havalimanı Muhabirliğim sırasında tanıdım. Yani Atatürk Havalimanı'nda. Bunlardan Serdar Beyin görev merkezi her ne kadar Ankara olsa da sık sık İstanbul'a geldiği için o da bu suyu içenlerdendi.

İSMAİL DEMİR

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ile başlayalım. Son olarak " Sungur"u açıkladı. Azami menzil ve irtifadaki hareketli hedefleri nokta atışıyla vuran bir silah. Portatif özelliği nedeniyle de Kara, Hava ve Deniz platformlarına entegre edilebiliyor. THY'ye geldi, Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı oldu. Daha sonra kurulan Teknik A.Ş'nin ilk Genel Müdürü oldu. 2014 yılında arkasında 850 milyon dolar cirolu ve 5 bin çalışan olan bir başarılı şirket bırakarak çağırıldığı Savunma Sanayi Başkanlığına geçti. Bu süre içinde yapılanları merak ediyorsanız İsmail Demir'in kendi internet sitesine girip okuyabilirsiniz. Gurur duyacaksınız.

 

TEMEL KOTİL

THY Genel Müdür Teknik Yardımcılığına 2003 yılında getirildi. Dikkatinizi çekerim Temel Bey'de aynı İsmail Bey gibi THY Genel Müdür Teknik Yardımcılığında başlıyor. Buraların havasını iyi bilirim. Hepsinin abisi sayılan sevgili Yusuf Bolayırlı'nın bu görevi sırasında sık sık oraya gider o havayı solurdum. İnanılmaz bir çalışma ortamı vardı. Yüzlerce çalışanı uçakların altında sökülen motorların başında çalışmalarını izlemek bir belgesel seyretmeye benziyordu. Bu arada Yusuf Bey'de aynı eğitim düzeylerinden geçmiş çok kıymetli bir bürokrattı ama nedense erken bıraktı. Sağlıklı olsun yeter.

Gelelim Temel Beye. Bu görevden sonra THY Genel Müdürlüğüne getirildi. Temel Kotil 2016'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürlüğüne getirildi. Burada yapılanlar da aynı Savunma Sanayi gibi TSK nin ve Emniyet Genel Müdürlüğünün yüz akı olan yepyeni teknolojilere sahip uçarları hizmete sundu. Temel Kotil Bey bu hızlı çalışma temposu sırasında Covid 19'a da yakalandı. Ancak bu belayı sıkıntı yaşamadan atlattı. Kendisine geçmiş olsun diyelim.

 

SERDAR HÜSEYİN YILDIRIM

Uzay Ajansı Başkanı Serdar Bey o dönemde her ne kadar Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü olsa da ana merkez Atatürk Havalimanı olduğu için sık sık Ankara'dan İstanbul'a gelirdi. Uzay Programı açıklandı. Niye olmasın? Önemli olan başlamak. Başında Serdar Hüseyin Yıldırım var. Serdar Beyi iyi tanırım. 2 yıl DHMİ Genel Müdürlüğü yaptı. Değişik bir bürokrattı.

Gerektiğinde nerede olursa olsun telefonlara cevap veren bir yöneticiyde. Serdar Hüseyin Yıldırım, 2019 Ağustosunda kurulan Uzay Ajansı'nın ilk ve halen devam eden başkanı Serdar Bey, aynı suyu içen diğer arkadaşları gibi İTÜ Uçak Mühendisliği mezunu. Başkan olduğu süre içinde Rusya ile Uzay İşbirliği Anlaşmasının taslağını hazırladı. Rusya'da ve Kazakistan'daki uzay üslerinde incelemeler, çalışmalar yaptı. Bizzat uzaya insanlı soyuz fırlatılması olayında Baykonur Uzay üssündeydi.

ATATÜRK HAVALİMANI

Atatürk Havalimanı gerçekten önemli bir merkezdi. Görevi devralan İstanbul Havalimanı tam gaz giderken bir anda Pandemi vurgunu yedi. Ayakta durabilmek için müthiş bir mücadele var. Devlet kiranızı almayayım derken, onlar da hak edişlerini almıyor. Yani karşılıklı feragat var. Yağınla kavrul mücadelesi devam ediyor. İşte Pandemi olmasaydı, İGA tüm hızıyla bu süreci devam ettirseydi belki oradan da yeni bir Demir, Kotil ve Yıldırımlar çıkacaktı.

Yazarlar