SON DAKİKA
Tarih : 2022.07.19 16:10:53

Atatürk Havalimanı’ndan Uçak Gemisine

OHHH MY GOD, ASBESSSST.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDAN, UÇAK GEMİSİNE.

Asbest’in adını duyduğum zaman bile hala tüylerim diken diken olur. Birkaç gündür gündemimize oturan, Brezilya'dan Türkiye'ye söküm işlemleri için getirilen ve tonlarca asbestli olan savaş gemisiyle ilgili tartışmalar sürerken yıllar önce Atatürk Havalimanı’da yaşadıklarımı hatırladım. Yıl 1985, Medarı İftifharımız Atatürk Havalimanımız yeni açıldı. Mutluluktan uçuyoruz. Gecekondu terminallerden modern bir havalimanına kavuştuk. Yerimizde duramıyoruz. İçeri dışarı durmadan dolaşıyoruz. Her şeyin fotoğrafını çekiyor, haberini yapıyoruz. Fotoğrafta görüldüğü gibi Cuntanın Başı Kenan Evren’de Başbakanı Turgut Özal’la gelip binayı gezdi.

OHHH MY GOD, ASBESSSST.

Açılıştan birkaç gün sonraydı. Üst katta, yani gidiş katında dolaşıyorum. Bilet işlemlerinin yapıldığı bölgedeyim. Karşıdan Avusturya Havayolları’nın Müdürü Doğan adında bir arkadaşım yanında 60 yaşlarında beyaz saçlı bir adamla geliyor. Selamlaştık. Doğan’a kim olduğunu sordum , “ Bizim Genel Müdür. Avusturya’dan geldi. Binayı gezdiriyorum” dedi. Ben de haber yapmak amacıyla yanaştım. Bizim Avusturyalı bir yandan geziyor, bir yandan da tavanları dikkatle izliyordu. Bir şey arar gibiydi. Bir anda yan tarafa gitti ve yüksek sesle bağırmaya başladı: “Ohhh My God, Asbesst Asbesst” Tavanda aradan gördüğü şey onu dehşete düşürmüştü. Doğan’a İngilizce olarak, “ Buna nasıl izin verdiler. Bütün tavan asbestle kaplanmış. Çok yakında hepiniz kanser olursunuz” diyordu. Bizler şaşırmıştık. Ben resim çekiyordum. Avusturyalı Müdür biraz sonra Doğan aracılığı ile benden kendi söylediklerinin haber yapılmamasını istedi. Ben niçin istemediğin sorduğumda, “ Bu sizin sorununuz, beni lütfen karıştırmayın” dedi. Doğan arkadaşımızdı. Haberi onun ağzından değil başka bir kaynaktan duymuş gibi verdim. Haber pek büyük girmedi. Ancak sonuçta bir ay sonra bütün tavanlar yeniden söküldü ve asbestten arınmış yeni parçalar takıldı. Bizler de asbest belasından kurtulmuş olduk. Ancak aradan tam 37 yıl geçmiş hala Asbesti konuşuyoruz.

ASBEST NEDİR?

Doğada bulunan yeryüzünde görebileceğimiz, temas edebileceğimiz lifli bir yapıda olan mineral bir grubuna verilen bir ad. Endüstride yaygın olarak kullanılıyor. Fakat insan sağlığı için olumsuz etkileri kanıtlanmış durumda. Gelişmiş ülkelerde kullanımı yasak. Türkiye'de de 2010 yılından itibaren asbest kullanımı yasaklanmış durumda. Ancak bu tarihe kadar üretilen asbest kullanıma devam ettiği için hayatımızın her alanında bu maddeye temas etmemiz olası. İnsan sağlığına olumsuz etkileri var. Nedir onlar? Akciğer zarı üzerinde zar kalınlaşmaları, akciğer zarı arasında iyi huylu su toplanması, akciğer zarı kanseri, akciğer kanseri...

Not: Fotoğraf 1985 yılında çekildi.

Turgut Özal solda, onun üst tarafından İrfan Abimiz. Rahmetli İrfan Abi Türksan Duty Free’nin Genel Müdürüydü. Bizlere çok yakın bir kimseydi. Allah Rahmet eylesin. Kenan Evren’nin arkasındaki pos bıyıklı ise Turgut Özal’ın koruması Musa.

Yazarlar