SON DAKİKA
Tarih : 2022.07.24 02:32:04

Atlas Okyanusu 3,5 Saatte Geçen Süpersonik Uçak: Overture

Yeni bir süpersonik ticari yolcu uçağı olamayı amaçlayan Overture, Atlas Okyanusu’nun bir kıyısından diğerine yapılacak olan yolculuğu 3,5 saate indirmeyi vaat ediyor. Havayolu şirketi Boom Supersonic, dünyanın ilk ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir süpersonik uçağı olmasını umdukları Overture uçağının en son tasarımını tanıttı. Eğer üretim başarılı olursa, New York'tan kalkan bir uçak Londra'ya sadece üç buçuk saatte varacak.

Overture uçağının en son görünümü bu haftanın başlarında İngiltere'deki Farnborough uluslararası havacılık fuarında tanıtıldı. Uçak henüz inşa edilmedi, ancak ekip yenilenen tasarımının milyonlarca saatlik simülasyonlar, beş rüzgar tüneli testi ve onlarca değerlendirme sonucunda ortaya çıktığını söylüyor. 65 ila 80 arasında yolcu taşıyabileceği söylenen Overture, günümüzün ticari uçaklarının iki katı hızda 65 ila 80 yolcu taşımayı planlıyor.

Dört motoru ve son derece aerodinamik tasarımı sayesinde, uçak teorik olarak su üzerinde Mach 1.7, kara üzerinde ise Mach 1’in hemen altında uçabilecek. Dünya’nın ilk süpersonik yolcu uçağı Concorde Mach 2,02 hızına erişebiliyordu. Ancak 2003 ekim ayında yüksek maliyetler, müşteri azlığı ve birkaç önemli kazadan sonra kullanımdan kaldırıldı. Boom, süpersonik ticari havacılığın geri dönmesinin zamanının geldiğine inanıyor ve bunu çevreye duyarlı bir şekilde gerçekleştirmek istediğini belirtiyor.

Bu yılın başlarında Boom, ABD Hava Kuvvetleri ile üç yıllık bir stratejik ortaklık yoluyla 60 milyon dolarlık finansman sağlamayı başarmıştı. Eğer her şey plana uygun bir şekilde ilerilerse ilk uçağın 2024’te üretilmesi hedefleniyor.

Yazarlar