SON DAKİKA
Tarih : 2021.05.20 14:14:12

Avrupa’da Denetimli Normalleşme Yayılıyor

Almanya’nın arkasından İngiltere, İtalya ve İspanya’dan sonra Fransa da kısıtlamaları gevşetip kontrollü normalleşmeye geçti Avrupa ülkeleri genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında alınan önlemler, yer yer vaka sayılarının azalması ve aşı olanların sayısının artmasıyla "kademeli ve temkinli" gevşetiliyor.

İngiltere

İngiltere'de Kovid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik kısıtlamaların hafifletilmesi kapsamında sinema, tiyatro ve müzeler 132 günün ardından yeniden hizmete girdi. Hükümetin Kovid-19 önlemlerinin kaldırılmasına yönelik açıkladığı dört aşamalı yol haritasına göre, ülkede eğlence merkezleri de dahil daha fazla işletme yeniden açıldı. Restoran ve barlar iç mekanlarda müşteri kabul etmeye, konaklama sektörü de yeniden hizmet vermeye başladı.

Almanya

Almanya'da haftalık 100 bin kişide görülen yeni Kovid-19 vaka sayısı üç gün arka arkaya 100'ün altında olan bölgelerde gece çıkma yasağı kaldırılıyor. Ülkede, restoranlar, kafeler ve barlar kapalı kalmaya devam edecek ancak bazı bölgelerde restoranlar dışarıda masalara servis yapabilecek.

Fransa

Fransa'da Kovid-19 önlemleri dört aşamada gevşetiliyor. 3 Mayıs'ta gündüz saatlerinde sokağa çıkma kısıtlaması ve şehirler arası seyahat yasağı kaldırılırken 19.00-06.00 saatlerindeki sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Ülkede aylardır kapalı olan restoran ve kafelerin terasları yeniden hizmet verebilecek.

İsviçre

İsviçre'de federal hükümet, 31 Mayıs'tan itibaren mevcut kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılabileceğini açıkladı. Hükümetin nisan ortasında gündeme getirdiği üç aşamalı normalleşme stratejisine göre, ay sonunda restoranların iç kısımları yeniden açılabilecek. Öte yandan, Federal Sağlık Dairesi (BAG) bugünden geçerli olan riskli ülkeler listesini güncelledi. Türkiye, vaka sayıları düşmeye devam etmesine rağmen listeden çıkarılmadı. Buna göre, Türkiye'den İsviçre'ye seyahat edenler 10 gün karantinaya alınmaya devam edilecek.

Hollanda

Hollanda'da hükümet, yarından itibaren Kovid-19 tedbirlerindeki gevşeme planında ikinci aşamaya geçecek. İkinci aşamada gevşetilen tedbirler kapsamında müzik, dans ve sanat okullarının yanı sıra hayvanat bahçesi, eğlence parkları, açık hava tiyatroları ve müzeleri 19 Mayıs'ta açılıyor. Kafeler, açık alanlarına ve teraslarına 06.00-20.00 saatlerinde müşteri alabilecek.

İspanya

Kovid-19'a karşı alınan kısıtlamalar kapsamında 25 Ekim-9 Mayıs'ta olağanüstü hal uygulayan İspanya, önlemleri büyük ölçüde gevşeterek normalleşmeye geçişe başladı. Ülke genelinde şehirler arası seyahat kısıtlamaları 9 Mayıs'ta kaldırılırken, gece sokağa çıkma yasağı da birkaç özerk yönetim (Valensiya ve Balear Adaları) dışında sona erdi. Öte yandan, salgının yoğun görüldüğü Madrid gibi bazı kentlerde, sadece mahalleri kapsayacak şekilde 14 günlük serbest dolaşım kısıtlamaları uygulanmaya devam ediyor. İspanyol hükümeti, ay sonundan itibaren Kovid-19 vaka sayılarının düşük olduğu bazı ülkelerden gelecek turistler için PCR zorunluluğunu kaldırmayı planlıyor.

İtalya

İtalya'da salgının yayılmasını önlemeye yönelik mart ayında devreye giren sıkı tedbirler, 26 Nisan'da 21 idari bölgeden 15’inin risk seviyesi düşürülerek gevşetilmeye başlamıştı. Buna göre, ülkenin çok büyük kısmında geçerli olan sarı kategoride, restoran, bar ve kafeler açık havada olmak şartıyla hizmete açılırken, tiyatro ve sinemalar yarı kapasiteyle hizmet verebiliyor. Ülke içinde seyahat kısıtlaması da sarı renkli bölgeler için kalkmış durumda.

Belçika

Belçika hükümetinin Kovid-19 salgınıyla ilgili belirlenen yaz için aşamalı açılma planına göre, salgında mart sonundan bu yana olumlu seyreden gidişat devam ederse haziran, temmuz ve ağustos aylarında normalleşmeye doğru yeni adımlar atılacak.

Avusturya

Avusturya'da ikinci dalganın etkili olmaya başladığı Kasım 2020'den itibaren restoran, otel, kültür ve turizm merkezlerinin faaliyetlerine ara verilirken, 20.00-00.60'da sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Yurt dışından gelenlerin 5 gün zorunlu karantina uygulamasına tabi tutulduğu ülkede, daha sonra negatif test sonucuyla karantinadan çıkılabiliyor. Avusturya'da restoran, otel, kültür ve spor merkezleri belirli önlemler kapsamında hizmet vermeye başlayacak.

Çekya

Salgının Avrupa'da en çok etkilediği ülkelerden Çekya'da restoranların dış mekanları yeniden hizmete açıldı.

Bulgaristan

Bulgaristan'da Kovid-19 vaka sayısının hızla azalması nedeniyle kısıtlamaların büyük bölümü kaldırıldı. Nisanın ortasında hizmete kapalı olan lokantaların salon alanları, AVM, spor salonları ve kültürel etkinlik yerlerinin yeniden hizmete açılmasından sonra, mayısın başında son kapalı kalan kumarhane, gece kulübü ve gece saatlerinde çalışan diğer eğlence yerleri de hizmete açıldı.

Macaristan

Nüfusunun yarısından fazlasına aşı uygulayan Macaristan'da daha önce alınmış olan birçok tedbir kademeli olarak kaldırıldı. Ülkede halihazırda aşı uygulanan kişiler, restoranları, otelleri, hayvanat bahçelerini, müzeleri, tiyatroları, sinemaları ve kütüphaneleri çocuklarıyla ziyaret edebiliyor ayrıca havuz ve spor salonlarını kullanıp stadyumda maç izleyebiliyor.

Romanya

Romanya'da Kovid-19'a karşı alınan kısıtlamalar 15 Mayıs'tan itibaren büyük ölçüde kaldırıldı. Pazar yerleri, toplu taşıma istasyonları hariç açık havada maske takma zorunluluğu kaldırılırken, saat 22.00'den itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağı da son buldu. Ülkedeki tüm kafe ve restoranların açık hava alanları tam kapasite, kapalı alanları da yüzde 50 kapasite ile açılırken, düğün etkinlikleri için ise açık havada 70 kişi, kapalı alanda 50 kişi kapasiteye kadar izin verildi.

Balkanlar

Bosna Hersek'te kısmi sokağa çıkma yasağı 23.00-05.00 saatlerinde uygulanırken, açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Kafe ve restoranların kişi sınırlamasıyla içeride ve dışarıda hizmet verdiği Bosna Hersek, "yüksek riskli" ülke kategorisinden "riskli" ülke kategorisine alındı. Slovenya'da lise ve üniversitelerde yüz yüze eğitime geçilirken, kafe ve restoranların saat 22.00'ye kadar hizmet verebileceği açıklandı. Hırvatistan'da da kafe ve restoranlar saat 22.00'ye kadar hizmet verebilirken, düğün ve cenazelere katılım sınırlı tutulmaya devam ediyor.

Sırbistan'da ise sosyal mesafenin korunamadığı açık alanlarda maske takma zorunluluğu devam ederken, kafe ve restoranlar saat 22.00'ye kadar hizmet verebiliyor. Sırbistan'da nüfusun yüzde 50'sinin aşılanması durumunda hazirandan itibaren Kovid-19 tedbirlerinin gevşetileceği bildirildi. Karadağ'da kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu sürerken, kafe ve restoranlar saat 23.00'e kadar hizmet veriyor. Bu arada, bölge ülkeleri arasında aşı sertifikası olanlar kısıtlama olmadan seyahat edebiliyor.

Yazarlar