SON DAKİKA
Tarih : 2019.12.04 14:27:54

BAE, İsrail’den Casus Uçak Satın Aldı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin İsrail ile yürüttüğü gizli görüşmeler ete kemiğe büründü. Kontratta görünmese de BAE’nin İsrail'den 846 milyon dolara satın aldığı iki uçaktan biri test uçuşlarına başladı. İsrail ile gizli ortaklıklar Birleşik Arap Emirlikleri bu gizli görüşmelerin sonunda iki tane casus uçağı satın aldı. İsrail’den satın alınan iki adet elektronik istihbarat toplama ve gözetleme uçağından (Bombardier Global 6000) biri Cambridge’de Marshall01 uçuş koduyla uçuş testi yaparken görüntülendi.

RESMİYETTE İSRAİL YOK

Askeri yatırımlarıyla dikkat çeken BAE, İsrail'den 846 milyon dolarlık iki adet casus uçak almış ancak görünürde bu satış işlemlerinde İsrail’in adı resmi olarak hiçbir yerde geçmiyordu. ABD, İngiltere, Almanya, İsviçre ve Kıbrıs’ta teknoloji şirketleri bulunan İsrailli iş adamı Matanya Kochavi’nin şirketi tarafından alınan Bombardier Global 6000 tipi iş jetinin modifikasyondan sonra BAE yönetimine teslim edileceği ortaya çıkmıştı.

Kanadalı Bombardier firmasından tanesi 43 milyon Euro’ya alınan iki jeti bir dizi modifikasyondan sonra casus uçağa dönüştürerek BAE yönetimine sattığı belgelenen Matanya Kochavi’nin şirketine bu satışa, AGT firmasının aracılık ettiği ortaya çıkmıştı. BAE'nin casus uçakları için teknoloji çözümleri ve lojistik desteği sağlayan Zürih merkezli AGT firmasının desteğiyle Marshal şirketi ilk casus uçağı test etti. Uçakların dönüştürülmesi için İngiliz Marshal şirketine de 100 milyon dolar gibi bir meblağın ödendiği ortaya çıkmıştı.

Yazarlar