SON DAKİKA
Tarih : 2022.10.09 23:23:34

BMH Havacılık, ABD İle İşbirliği Yaptığını Duyurdu

Türk havacılık sektörü, yalnız hava taşımacılığı değil, üretim yetkinlikleriyle de dikkat çekiyor. Son olarak Ankara merkezli BMH Havacılık, ABD’de çok amaçlı küçük iş jeti olarak tasarlanan MSC Aerospace SyberJet SJ30i uçağının ülkemizde üretilmesi için İstanbul AirShow’da anlaşma imzaladığını duyurdu. Şirket işbirliği kapsamında Türkiye’yi iş jeti alanında sektör dinamiklerini değiştiren oyuncu konumuna ulaştırmayı hedefliyor.

Türkiye birçok sektörde olduğu gibi havacılık endüstrisinde de dünya çapında imalat merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Son olarak Ankara merkezli BMH Havacılık ve Yatırım A.Ş, 1986’da Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Edward Swearingen tarafından çok amaçlı küçük iş jeti olarak tasarlanan MSC Aerospace SyberJet SJ30i uçağının tekrar üretilmesi için İstanbul AirShow’da anlaşma imzaladığını duyurdu. FAR 121 sertifikasıyla Ankara’da ‘SJA Türkiye’ adıyla kurulacak şirketin, SJ30i’nin üretim ve tasarım sorumluluğunu üstleneceği bildirildi.

Uçaklar 2024’te teslim edilecek

BMH Havacılık’tan yapılan açıklamaya göre, anlaşma çerçevesinde Ankara’da üretilecek uçakların teslimatına, 2024’ün ilk çeyreğinde başlanacak. Koltuk kapasitesi 6 ila 8 arasında değişen, 4 bin 630 km menzile sahip SJ30i’nin üretimine tekrar başlanmasıyla birlikte gelişmekte olan pazarlarla uyumlu jet, globalde satışa sunulacak. Son yıllarda savunma ve havacılık alanında tasarım ve üretim kapasitesini artıran ülkemiz ise bu sayede iş jeti alanında da sektörün dinamiklerini belirleyen oyuncu konumuna ulaşacak.

Anlaşma iki ülke arasında birden fazla iş ortaklığı doğurdu

Kendi sınıfındaki diğer jetlerden daha hızlı ve yüksekten uçma kapasitesine sahip SJ30i uçağının Türkiye’de üretilme kararı, anlaşma kapsamında birçok iş ortaklığını da beraberinde getiriyor. SJA Türkiye, uçağın üretim ve tasarımı konusunda üretimdeki proje ortağı, Ostim’in havacılık ve uzay kümelenmesi olan OSSA ile beraber çalışacak. SJA Türkiye, Ar-Ge hususunda da Ostim Teknik Üniversitesi ile işbirliği yapacak. Özel jetin motorlarının üretilmesi için ABD’de Williams Engines ile işbirliği yapılırken, Sybervision aviyonik takımının tedarikçisi de Honeywell olacak.

Yazarlar