SON DAKİKA
Tarih : 2020.06.26 16:23:17

Bakan Ersoy: Havalimanlarına Test Center’lar Kuracağız

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Gençlik Topluluğunun davetiyle online (çevrim içi) gerçekleşen video konferans programına konuk oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Gençlik Topluluğunun davetiyle online (çevrim içi) gerçekleşen video konferans programına konuk oldu. Ersoy, havalimanlarına "Test Center"lar kuracaklarını, bu merkezler sayesinde 2 ile 3 saat içerisinde Kovid-19 testi yapılacağını açıkladı.OMÜ Gençlik Topluluğunun organize ettiği, moderatörlüğünü Topluluk Başkanı Ertan Atasayar'ın yaptığı online (çevrim içi) sohbete; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Gençlik Topluluğu Akademik Danışmanı ve aynı zamanda Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik-Cam Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tamer Aslan, OMÜ Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yasin Keleş, Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan İpekdal, topluluk üyesi ve diğer OMÜ'lü öğrenciler katıldı.Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, online söyleşisine; üniversite hayatını ve turizm sektörüne nasıl adım attığını anlatarak başlarken bu dönemin öyküsünü "1985 yıllarında babam müteahhitti.

O zamanlar Bodrum'da açtığı bir tatil köyünü işletemeyip kiraya vermek zorunda kaldı. Daha sonra ben ve kardeşim karar alarak turizm işletmesini yeniden devraldık. Acentecilik yapmaya başlayarak ilk turlarımızı öğrencilere yönelik düzenledik ve onların tatil köyümüzde tatil yapmalarını sağladık. Sonraları ise binlerce insanı taşımaya başladık. Üniversite hayatım bitince kardeşimle ilk firmamız olan ETS Tur'u kurduk. Biz şirketimizi kurarken teknolojik imkanlardan yararlandık ve teknolojiyi hep ön planda tuttuk. Bu sayede diğer firmalardan sıyrıldık ve kısa sürede pazar lideri olduk. Sonra otelciliğe girdik ve bugünlere geldik" sözleriyle anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdiriyle Kültür ve Turizm Bakanlığına atandığını belirten Bakan Ersoy, amacının, görev süresince üzerine düşeni en iyi şekilde yaparak halka hizmet etmek olduğunu söyledi.Kovid-19 salgınından bütün dünyayla birlikte Türkiye'nin de çok etkilediğini belirten Ersoy, yaptıkları işin bir algı yönetimi olduğunu vurguladı. Salgınla ilgili kararların Sağlık Bakanlığı tarafından verildiğine dikkat çeken Ersoy, Türkiye'de vaka sayılarının azaldığını ancak önlem açısından diğer ülkelerin kendilerini karantinaya aldığını ve ulaşım yollarında kısıtlamaların devam ettiğini vurguladı. Önceliklerinin güvenli turizm ortamı oluşturmak olduğunu belirten Ersoy, bu kapsamda ilk çalışma olarak sertifikasyon programını hayata geçirdiklerini ifade etti.

"Turizm sektörüne yönelik sertifikasyon denetimini uluslararası bir firma yapıyor"

Ersoy, canlı yayında sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de diğer ülkelerden farklı olarak havayolları, uçaklar, turizm taşıtları, konaklama tesisleri ve restoranları da kapsayan ve gönüllülük esasına dayanan sertifikasyon programı var. Dahası dünyada en çok kriteri içeren bir program olarak rakiplerinden çok ciddi bir şekilde ayrıldı. Bunun denetimini de uluslararası sertifikasyon denetimi yapan ve dünyada en az 5 ülkede organize biçimde sertifika dağıtan firmaların içinden seçerek yaptık."Sertifikasyon programlarına kayıt olan restoran ve otellerin 2 bini geçtiğine dikkat çeken Ersoy, bu sayının hızlı bir şekilde arttığını ve belirlenen hedefler doğrultusunda ise konaklama ve restoran sektörü olarak 4 bine yaklaşacağını düşündüğünü vurguladı.Sistemin neleri içerdiğini de anlatan Ersoy, buna dair "Hem sosyal mesafe, personel eğitimi ve hijyen kurallarını hem de bunların belli aralıklarla denetimini içeriyor.

Bunun diğer ülkelerden farkı da denetiminin periyodik olarak yapılmasıdır. Ayrıca gizli denetim sayesinde hayali bir müşteri (gizli müşteri) dediğimiz bir sistemle denetçiler, misafir gibi konaklayarak denetimlerini yapıyorlar. Şeffaf olan bu program sayesinde kare kodu oluşturarak denetim raporlarının bir uygulama sayesinde görülebileceği bir yapı da oluşturduk. Bu sayede sistem, diğer ülkelerin sertifikasyon programlarından farklılıklar göstermekte" bilgisini paylaştı.

Tesislerde pozitif vaka çıkarsa ne yapılacak?

Hava trafiğini artırmak için belli kabullerin olduğunu hatırlatan Ersoy, "Tesislerde pozitif vaka çıkarsa ne yapılacak? Hastane süreçleri nasıl işleyecek? Yabancı yolcuların hastane masrafları nasıl karşılanacak? gibi soruların cevaplarını hem Bilim Kurulu hem de Sağlık Bakanlığıyla iştira ederek çözüm bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"Havalimanlarında Kovid-19 test merkezleri kurulacak"

Ayrıca yabancı turistler için özel bir sigortayı sigortacılarla birlikte hayata geçirdiklerini belirten Ersoy, bu sigortanın 2 ile 7 bin avroluk olarak hazırlandığını ve turistlerin sağlık giderlerini karşılamaya yönelik olduğunu söyledi. Havalimanlarına "Test Center"lar kuracaklarını ifade eden Ersoy, bu merkezler sayesinde 2 ile 3 saat içerisinde Kovid-19 testi yapılacağını kaydetti ve ekledi: "Avrupa ülkelerinden bize talep edilen ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Onların yeni istekleri olursa biz de çözüm önerisi bulmaya devam edeceğiz. Bu süreci olumlu olarak yönetmeye devam edeceğiz. Kaldığımız yerden turizme devam edeceğiz."

Kültür ve Turizm Bakanlığından özel tiyatrolar, sanat galerileri ve sanatçılara destek

Ülkemizdeki sosyal ve kültürel etkinlikler hakkındaki soruya da cevap veren Bakan Ersoy, "Bakanlık olarak kayıtlı ekonomiyi tercih etmeye çalışıyoruz. Başvuran birçok projenin istihdam kayıtlarına bakarak ne kadar kişiye istihdam oluşturduğunu önemsiyoruz. Özel tiyatrolarla da ilgili çalışmalarımız var. Özellikle oyunlarını sergileyecekleri sahneleri ve mekanları pek çok ilde sahne sayısını arttırarak bu süreci kolaylaştıracağız. Özel tiyatroların üzerindeki sahne yükünü kaldırmayı planlıyoruz.

Böylelikle özel tiyatroların üzerindeki maliyet yükünü alacağız. Ayrıca tiyatrolara bilet pazarlama desteği de sağlayacağız" diye konuştu.Çok amaçlı salonlar yaparak galerilere de destek olacaklarını ifade eden Bakan Ersoy, "Sanatçıların; eserlerini sergileyecekleri yerlerin sayısını arttırarak, burada satacakları eserleri sayesinde gelir elde etmelerini amaçlıyoruz" şeklinde konuştu. Devlet nezdinde en önemli görevlerden birini yürüttüklerini belirten Bakan Mehmet Ersoy, Türk haklına ve Cumhurbaşkanı'na layık olabilmek için ellerinden geleni en iyi şekilde yapmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Yazarlar