SON DAKİKA
Tarih : 2023.05.05 14:38:34

Belarus, Uçak Kaçırmaktan Tutuklu Gazeteciyi 8 Yıl Hapis Cezasına Çarptırdı

Halen ev hapsinde tutulan Roman Protasevich, Belarus'un Mayıs 2021'de Atina’dan Vilnius’a giden Ryanair’e ait yolcu uçağını sahte bomba ihbarı yaparak Minsk’e zorunlu iniş yaptırmasının ardından tutuklanmıştı. Belarus’ta Minsk Bölge Mahkemesi, 2021’de sahte bomba ihbarıyla Minsk’e zorunlu iniş yaptırılan uçaktaki gazeteci Roman Protasevich’e 8 yıl hapis cezası verdi.

Haber platformu Nexta’nın eski yayın yönetmeni olan 28 yaşındaki Protasevich kitlesel protesto düzenleme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşırılık yanlısı bir oluşuma yol açma, iktidarı ele geçirmek için komplo düzenleme ve Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’ya alenen iftira atmakla suçlandı. Protasevich’in yurtdışında olan Nexta’daki çalışma arkadaşları Yan Rudzik ile Stsiapan Putsila’yı da gıyaben yargılayan mahkeme, iki ismi sırasıyla 19 ve 20 yıl hapis cezasına çaptırdı.

Protasevich, yaklaşık iki yıldır Belarus’ta ev hapsinde tutuluyordu. Karar onana kadar Protasevich ev hapsinde tutulmaya devam edecek. Ev hapsinde geçirdiği süre de cezadan düşülecek. Nexta, Belarus’un Lukashenko karşıtı en tanınmış muhalefet kanallarından birisi. Twitter ve Telegram’da 1 milyondan fazla takipçiye sahip. Belarus’un resmi haber ajansı BelTA'nın aktardığına göre, gazeteciler ayrıca, ülkeye verdikleri iddia edilen zarar için 30 milyon Belarus rublelik (11,9 milyon ABD Doları) tazminat davasıyla karşı karşıya.

Belarus'un sürgündeki muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya, Protasevich’e verilen cezayı “Sahte bir yargılama yürüten Belarus rejimi adına adaleti hiçe sayma" olarak nitelendirdi. Tsikhanouskaya, Protasevich'in "Rejimin rehinesi olduğunu" da ekledi.

Yazarlar