SON DAKİKA
Tarih : 2020.04.10 15:04:06

Beyaz Saraydan Havayolu Şirketlerine Can Suyu

ABD’de koronavirüs salgınının en sert vurduğu sektörlerin başında havacılık gelirken, krizi hafifletmek üzere açıklanan 32 milyar dolarlık desteğe 275 başvurdu geldiği öğrenildi. ABD Başkanı Donald Trump, havacılık sektörü için ayrılan 32 milyar dolarlık destek paketinin detayları ve şartlarının bu hafta sonu netleşeceğini söyledi.

Trump, perşembe günü yaptığı açıklamada krizin havayolun şirketlerini derinden sarstığını belirtirken, destek paketinin şirketler için çok iyi olacağını ifade etti. ABD Kongresi’nin bir süre önce onayladığı toplam 2.3 trilyon dolarlık ekonomik destek paketinde yolcu taşımacılığı yapan havayolu şirketlerine 25 milyar dolar, kargo şirketlerine 4 milyar dolar ve yer hizmetleri şirketleri için 3 milyar dolar ayrılmıştı.

Amerikan, United, Delta, JetBlue, Southwest ve Alaska gibi ülkenin en büyük altı havayolu şirketinin hibe desteğinin yüzde 90’ını alması beklenirken, Hazine’nin yaklaşık 275 başvuru aldığı aktarıldı. Pakete ilişkin detay ve şartların önümüzdeki haftaya kadar netleşmesi beklenirken, havayolu şirketlerinin, aldıkları nakit desteğini düşük bir faiz oranıyla ileride geri ödemesi öngörülüyor.

Havayolu şirketlerinin yanı sıra ABD’li dev uçak üreticisi Boeing de koronavirüs nedeniyle zor günler geçiriyor. Bazı tesislerinde geçici olarak üretimi durduran şirketin, personelin yüzde 10’luk bir kısmını işten çıkarmayı planladığı belirtiliyor.

Yazarlar