SON DAKİKA
Tarih : 2021.09.15 15:25:42

Boeing, 9 Trilyon Dolar Değerinde Pazar Öngörüyor

Boeing, COVID-19 etkilerinin sonrasında sektörüm toparlanma işaretleri gösterdiği ticari uçaklar, savunma ve uzay pazarına yönelik yıllık tahminlerini yayınladı. Boeing’in uzun vadeli piyasa dinamiklerine ilişkin analizini sunan 2021 yılı Boeing Piyasa Görünümünde (BMO), ticari uçaklar ve satış sonrası hizmetler piyasasının toparlanmaya başladığı belirtilirken, küresel savunma, uzay ve savunma hizmetleri piyasasının istikrarını koruduğu ifade edildi.

BMO, Boeing’in sağladığı havacılık ve uzay ürünleri ve satış sonrası hizmetlere yönelik gelecek on yılda 9 trilyon dolar değerinde bir pazar öngörüyor. Geçen yıla ve pandemi öncesindeki 2019 yılına ait sırasıyla 8,5 ve 8,7 trilyon dolar düzeylerindeki tahminlerin üstüne çıkılması, pazarın toparlanma yönünde devam eden ilerleyişini yansıtıyor. Boeing Strateji Direktörü Marc Allen, “Bir yandan sektörümüzün toparlanma evresine girmesiyle yeni küresel ihtiyaçları karşılamaya odaklanırken, diğer yandan havacılığın uzun vadeli büyümesine olan güvenimizi sürdürüyoruz. Bilim insanlarının COVID-19 aşılarını düşünülenden daha hızlı bir şekilde bulmaları ve yolcuların uçak seyahatine duydukları güçlü güven cesaretimizi artırıyor.” dedi.

Mevcut Piyasa Görünümü Boeing’in yeni Mevcut Piyasa Görünümü (CMO), küresel piyasanın Boeing’in 2020 yılında tahmin ettiği şekliyle büyük oranda toparlandığını işaret ediyor. Yurtiçi uçak seyahatine olan talep toparlanma sürecine öncülük ederken, buna sağlık ve seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi sonrasında bölge içi pazarların da dâhil olması ile uzun mesafeli yolculuğun 2023-2024 yıllarında pandemi öncesi seviyelere ulaşması bekleniyor. CMO, Boeing Piyasa Görünümü kapsamında, önümüzdeki on yılda küresel düzeyde 3,2 trilyon dolar değerinde 19.000 ticari uçağa ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Boeing’in yirmi yıllık ticari tahmini, geçen yıla ait tahminden yaklaşık 500 uçak artarak, 2040 yılına kadar toplam değeri 7,2 trilyon değerinde 43.500’den fazla uçak talebi olacağını öngörüyor.

Rapora göre, kayda değer bir büyüme alanı olarak, yeni ve dönüştürülmüş modellerin de aralarında bulunduğu özel kargo uçaklarına olan talebin artması bekleniyor. CMO, genişleyen e-ticaret ve hava taşımacılığının hızı ve güvenilirliğiyle birlikte hava kargoya yönelik sürekli artan talebin sonucunda, küresel kargo uçağı filosunun 2040 yılına kadar pandemi öncesi filodan yüzde 70 daha büyük olacağını öngörüyor.

Boeing Ticari Uçaklar Başkan ve CEO’su Stan Deal, “Havacılık sektörü toparlanma yönünde önemli bir aşama kaydetmiş olup; Boeing’in 2021 yılı tahmini, piyasanın esnekliğine duyduğumuz güveni yansıtmaktadır. Mevcut zorluklar konusunda gerçekçi olmaya devam ediyoruz, ancak yolcuların ve devletlerin hava yolculuğunun güvenilirliğine ve sağlanan sağlık koşullarına duyduğu güven ile birlikte yolcu trafiğinin geçtiğimiz yıl süratle toparlandığını gördük. Havacılık sektörü insanları bir araya getirme ve kritik malzemeleri taşıma noktasında önemli rol oynamaya devam ediyor.” dedi.

Yazarlar