SON DAKİKA
Tarih : 2017.07.27 14:44:36

Boeing Hisse Başına Kazanç ve Nakit Akışı Beklentisi Açıkladı

Boeing, 2017 yılının ikinci çeyreğinde güçlü kazanç ve faaliyet nakit akışını, artan faaliyet performansına göre açıkladı. İkinci çeyrek GKGMİ hisse başına kazanç 2,89 dolara, (GKGMİ dışı) hisse başına esas faaliyet kazancı ise 2,55 dolara yükseldi. Planlı üretim oranları ve savunma ve ticari uçak teslimatlarının doğru zamanlamasıyla gelir 22,7 milyar dolar olarak yansıdı.

Tüm yıl için, GKGMİ hisse başına kazanç beklentisi, beklenilenden daha düşük vergi oranı sebebiyle, 10,35 ila 10,55 dolardan 11,10 ila 10,30 dolar aralığına ve hisse başına esas kazanç (GKGMİ dışı) beklentisi 9,20 ila 9,40 dolardan 9,80 ila 10,00 dolar aralığına yükseldi. Faaliyet nakit akışına ilişkin beklenti 1,5 milyar dolar artarak 2017 yılının üçüncü çeyreğinde emeklilik fonlarına ilişkin yapılan bir vergi indirimi sebebiyle 12,25 milyar dolar oldu. Ek olarak, sermaye harcamalarına ilişkin beklenti ise 300 milyon dolar azalarak 2 milyar dolara geriledi.

Boeing Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO’su Dennis Muilenburg, “Ekiplerimiz, sektörün her alanında çok daha iyi bir performans gösteriyor. Bunu ikinci çeyrek sonuçlarımızda ve 2017 gidişatına bakarak görebiliyoruz. İstikrarlı nakit akışımız hissedarlarımıza, geleceğimize ve insanımıza yüksek değerler olarak geri dönüyor. Bu bağlamda emeklilik fonlarının hızlandırılması planlanıyor. Bu da bizim işimizdeki riskin ve sirkülasyonun azalmasına sebep olacaktır. İkinci çeyrekte, 737 MAX teslimatı, ikinci T-X eğitim uçağını havalandırmak ve başarılı bir şekilde yerde uçuş savunma testi uygulamak gibi önemli aşamaları gerçekleştirirken halihazırda geniş ve çeşitli siparişlerden oluşan rezervimize ticari uçaklarda, savunmada, uzay ve hizmetlerde önemli kazanımlar ekledik. Yılın ikinci yarısına baktığımızda, kilit geliştirme çalışmalarını tamamlarken ve müşterilerimize daha iyi kabiliyetler ve iktisat sunarken; ekiplerimizin tüm şirket çapında verimliliği, kaliteyi ve güvenlik geliştirmelerini hızlandırmaya odaklandığını görüyoruz.” dedi.

Bu çeyrekteki 5 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı, sağlam faaliyet performansı, tahsilat ve giderlerin doğru planlanması sayesinde gerçekleşti. Bu çeyrek boyunca, şirket 9,0 milyar doları mevcut geri satın alma yetkisine ayırdı ve 13.6 milyon hisseyi 2,5 milyar dolara geri satın aldı. Şirket aynı zamanda 0,9 milyar dolarlık temettü ödemesi gerçekleştirdi. Geçen yıl bu zamanla kıyaslandığında hisse başına temettüde yüzde 30’luk bir artış görüldü. Nakit ve ticari senet yatırımları ilk çeyreğin başında 9,2 milyar dolar iken 10,3 milyar dolara yükseldi. Borç, sene başından beri değişim göstermeyerek 10,8 milyarda seyretti. Bu çeyrekte 27 milyar dolarlık net sipariş içermekte olan toplam şirket rezervi çeyrek başında 480 milyar dolardan, çeyrek sonunda 482 milyar dolara yükseldi.

Ticari Uçaklar

Ticari Uçaklar biriminin, ikinci çeyrekte, planlanmış üretim oranları ve teslimat zamanlamaları sebebiyle 15,7 milyar dolar oldu. Sağlam uygulama ile faaliyet karı İkinci çeyrekte yüzde 10 olarak gerçekleşti. İkinci çeyrek boyunca, Ticari Uçaklar birimi ilk 737 MAX 8’i teslim etti ve 737 MAX 10’un lansmanını duyurdu. 571 adetlik artan siparişin yanı sıra 56 adet geniş gövde uçak ve 361 adet 737 MAX 10 uçağını kapsayan Paris Air Show’daki taahhütler ışığında bu uçaklara olan talep oldukça kuvvetli olarak devam etmekte. Paris Air Show sırasında Boeing Küresel Hizmetler’in daha da büyümesi için fırsat sayılabilecek birçok ticari hizmet anlaşması da duyuruldu. Ticari Uçaklar birimi bu çeyrekte 183 adet net sipariş aldı. Birim, 424 milyar dolar değerinde 5.700 adetten fazla uçakla rezerv gücünü korumaktadır.

Savunma, Uzay ve Güvenlik

Savunma, Uzay ve Güvenlik’in ikinci çeyrekteki geliri 6,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Her üç segmentte de verimliliğin artmasıyla ikinci çeyrek faaliyet karı yüzde 12.9’a yükseldi. Boeing Askeri Uçaklar, daha az olması planlanan C-17 teslimatları ile ilk çeyrek geliri 62,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Birimin faaliyet karı artırılmış performansta yüzde 13.2’ye yükseldi. Bu çeyrekte, Boeing Askeri Uçaklar, Birleşik Krallık ile 38 adet AH-64E Apache helikopterinin yeniden üretimi için kontrat imzaladı ve üretimi tamamlanan ikinci T-X hava aracının ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Ağ ve Uzay Sistemlerinin uydu hacmi zamanlamasıyla ikinci çeyrek geliri 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Faaliyet karı artan performans ile birlikte yüzde 9.1’e yükseldi. Bu çeyrekte Ağ ve Uzay Sistemleri, Füze Savunma Ajansı ile Yeniden Tasarlanan KV Geliştirmesi (Redesigned Kill Vehicle Development) için kontrat imzaladı. Küresel Hizmet ve Destekler kontratların zamanlamasıyla birlikte ikinci çeyrek geliri 2,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet karı güçlü performansın yansıması olarak yüzde 15.4’e yükseldi. Bu çeyrekte, Savunma Lojistikleri Ajansı ile F-15 filosunun desteklenmesi için Boeing Küresel Hizmetler’in sürdüreceği bir kontrat imzaladı.

Yazarlar