SON DAKİKA
Tarih : 2022.04.28 15:29:13

Boeing İlk Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

737 üretimi ve teslimatlarındaki artış devam ederken, 787 sertifikasyon planı ABD Sivil Havacılık İdaresi’ne (FAA) sunuldu. 777-8 kargo uçağı lansmanı yapıldı. İlk 777-9 teslimatının 2025 yılında yapılması öngörülüyor. Ukrayna’daki savaşın etkilerinin yanı sıra sabit fiyatlı savunma geliştirme programlarından kaynaklanan masraflar oluştu.

Faaliyet nakit akışı -3,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2022 yılı için pozitif nakit akışı beklentisi devam ediyor. Gelirler 14,0 milyar dolar, GKGMİ hisse başına zarar -2,06 dolar ve GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet zararı -2,75 dolar olarak gerçekleşti. Yaklaşık 4.200 ticari uçakla birlikte toplam rezerv 371 milyar dolara ulaştı.

Buna göre; gelirler, ticari satış sonrası hizmetler hacmiyle kısmen dengelenen düşük savunma hacmi ve sabit fiyatlı savunma geliştirme programlarındaki masrafların etkisiyle 14,0 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ukrayna’daki savaşın etkileri nedeniyle yapılan 212 milyon dolarlık vergilendirme öncesi masrafın yansımasıyla, GKGMİ hisse başına zarar -2,06 dolar, GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet zararı ise -2,75 dolar olarak gerçekleşti.Boeing, bu çeyrekte -3.2 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı kaydetti.

Boeing Başkan ve CEO’su David Calhoun, “2022 yılının ilk çeyreği, tüm dünyaya, sanayimize ve faaliyetlerimize yeni zorluklar getirmesine rağmen, ekiplerimizin performansından ve ana taahhütlerimizi yerine getirme noktasında kaydettiğimiz istikrarlı ilerlemeden gurur duyuyorum. 737 MAX üretim ve teslimatlarını artırmanın yanı sıra sertifikasyon planımızı FAA’ya sunarak 787 programında önemli bir aşama kaydettik. Savunma ve ticari geliştirme programlarımızda oluşan baskılara rağmen, 2022 yılı içinde pozitif nakit akışı sağlama doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz. Sertifikasyon gereksinimlerine yönelik çalışmalarımızı sürdürürken ve birçok ana programı üretim aşamasına gelecek şekilde olgunlaştırırken kendi performansımıza odaklanmaya devam ediyoruz. Kalite ve uçuş güvenliğinde liderlik ederken, tüm operasyonlarımızda istikrarı korumak, müşterilerimize taahhütlerimizi yerine getirmek ve Boeing'i sürdürülebilir bir gelecek için konumlandırmak amacıyla doğru aksiyonları alıyoruz.” dedi.

Bu çeyrekte faaliyet nakit akışı, tercih edilmeyen fatura zamanlaması nedeniyle -3.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çeyrek başında 16,2 milyar dolar olan nakit ve satılabilir senet yatırımları, özellikle faaliyet nakit çıkışları ve borç ödemeleri nedeniyle 12,3 milyar dolara geriledi. Şirketin kullanılmamış 14,7 milyar dolarlık kredi olanağına erişimi bulunuyor. Çeyrek sonu toplam şirket rezervi, 371 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yazarlar