SON DAKİKA
Tarih : 2024.03.25 12:03:39

Boeing’den Havayolu Şirketlerine 787 İçin Koltuk Uyarısı

Boeing, 787 Dreamliner tipi uçakların pilot koltuklarında 'istenmeyen koltuk hareketi' oluşabileceği konusunda havayolu şirketlerine uyarıda bulundu. Sidney'den Yeni Zelanda'nın Auckland kentine uçan LATAM Havayolları'na ait Boeing 787-9 Dreamliner tipi uçağı, Mart ayı başında Tasman Denizi üzerinde ani bir burun dalışı yapmış, olayda 50 kişi yaralanmıştı.

Olayın ardından The Wall Street Journal’de yer alan habere göre, kabin memurunun, pilota yemek verirken yanlışlıkla pilot koltuğundaki bir düğmeye basmış olabileceği, bunun sonucunda koltuğun öne doğru kayarak kontrol aygıtlarına çarpmış olduğu ve uçağın ani irtifa kaybına yol açtığı ifade edilmişti. Üretici Boeing firmasının olayla ilgili soruşturması sürerken, filosunda Boeing 787 bulunan havayolu şirketlerine gönderilen uyarı yazısında, pilot koltuğunu hareket ettiren anahtara basılması halinde, sıkışmadan kaynaklanan ‘istenmeyen koltuk hareketi’ olabileceği belirtildi.

2017 yılında kokpit koltuklarındaki anahtarların incelenmesi ve bakımı için talimatlar içeren bir servis bülteni yayınlandığını hatırlatan Boeing, 787 operatörlerine, uçağa yapılacak ilk bakımda bu konuda inceleme yapılmasını önerdi. Öte yandan Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde Boeing'in, koltuk sorununu 2017'den beri bilmesine ve bunu bir servis bülteninde belirtmesine rağmen, LATAM olayının, doğrudan bu nedenden kaynaklandığına açıklık getirmediği vurgulandı.

Yazarlar