SON DAKİKA
Tarih : 2024.01.02 16:59:51

Bu Tip Olayları Biz de Çok Yaşadık

BU TİP OLAYLARI BİZ DE ÇOK YAŞADIK.

GÖREVLİLERİN DİKKAT VE HASSASİYETLERİ ÇOK ÖNEMLİ.

BAZI HATIRLAYABİLDİKLERİM…

Gerçekten büyük bir facia ucuz atlatıldı. Sabahtan bu yana TV’ler Japonya’nın Haneda Havalimanı’nda yaşanan ve Japon Havayollarının yaşadığı talihsiz kazayı canlı olarak veriyor. Tokyo’daki havalimanın da büyük uçak iniş anında pist başında bulunan başka bir nakliye uçağına çarparak yandı ve mucize bir şekilde başarılı bir operasyon sonucu 379 kişi sağlıklı olarak tahliye edildi. Kazanin kesin nedeni kısa sürede açıklanabilir. Açık görüntüler ve ses kayıtları şu anda bile okunup izleniyordur. Kabahat, inende mi, o anda orada olmaması gereken uçakta mı, yoksa Kule görevlisinde mi? Sanırım akşam saatlerinde bile belli olabilir.

BÖYLE OLAYLARI BİZ DE YAŞADIK.

Evet başlık böyle ama bizde ki olaylar son anda önlendi. Neden mi biliyorum. Aktif gazetecilik yaptığım 42 yıllık Havalimanı Muhabirliğim döneminde işte bazı hatırlayabildiklerim; Tarih 24 Ağustos 2013. Türk Hava Yolları'nın Oslo-İstanbul seferini yapan uçağının pilotu İstanbul Atatürk Havalimanı'na inişi sırasında önündeki uçağın pisti terk etmediğini fark edince inişi güvenli bulmayarak pistti pas geçti. Bu olay gece olduğu için ertesi gün öğrenebildik. Japonya’da ki olay da gece oldu. Başka bir olay ise THY’nin 2151 sefer sayılı yolcu uçağı, iniş için Atatürk Havalimanı'na alçalırken kuleden bir uyarı aldı. TC-JHD kuyruk tescilli Boeing 737-800 tipi uçağın kaptan pilotu, Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesi'nden, "başka bir uçağın pisti terk etmediği" bilgisini aldı. Bunun üzerine pilot, pisti pas geçerek, uçağı havalandırdı. Tarih 2014 Temmuz olacak. Bir yıl sonra 16 Haziran 2014’de AHL kulesi İstanbul için inişe geçen TC-JRY tescilli Airbus A321 tipi THY uçağının kokpit ekibine, bir önceki uçağın pisti terk etmediği bilgisini vererek pisti pas geçmesini istedi. Bunun üzerine piste yaklaşık 275 feet yükseklikte olan THY uçağı, yeniden havalanarak bir tur attıktan sonra Atatürk Havaliman'na inişini gerçekleştirdi.

EN İLGİNÇİ…

En ilginçi ise 2015 yılının 5 Eylül günü yaşanandı. Bu olayda bu kez pilot kuleye bilgi vermişti. Türk Hava Yolları’nın TK 1344 sefer sayılı Edinburgh’tan İstanbul’a gelen uçağı, Atatürk Havalimanı'na iniş için alçalmaya başladı. TC-JHP kuyruk tescilli THY uçağı pilotu bu sırada pist üzerinde bir uçak gördü ve hemen inişten vazgeçti. THY uçağının pas geçtiğini gören Hava Trafik Kontrol Merkezi görevlisi ise neden pas geçtiğini sordu. THY pilotu ise,"Tüm talimatlara uyduk ve pist içerisinde uçak olduğu için pisti pas geçmek zorunda kaldık, pisti terk etmemişti. Pas geçmek zorunda kaldık" diye konuştu.

Bunlar gibi çok olay olmuştur. Hatta sanırım Ankara’da olmuştu :Bir THY uçağı pist üzerinde koşan bir tilkiye çarpmamak için pas geçmişti. Pilot burada hem tilkiyi kurtarmış, hem de olası bir kazaya engel olmuştu. Sonraki tarihlerde ise pilotların başına bu kez havalimanı çevresinde uçan ve piste çok yakın geçen dronlar bela olmuştu. Sonra alınan bir kararla bu dron uçuşları yasaklandı. Evet dostlar görüyorsunuz. Japonya’da yaşanan olay gibi yaşanmışlıklar bizde de oldu. Ancak bizim pilot ve Kule görevlilerimiz işlerinde demek daha dikkatli olmuşlar ki bir tatsızlık yaşanmadı.

Tekrar Japon halkına geçmiş olsun…

Yazarlar