SON DAKİKA
Tarih : 2024.03.08 17:25:03

Bursa’daki Uçak Kazası İçin Ön Rapor Hazırlandı

25 Nisan 2022’de Bursa’da, sokak arasına düşen ve 2 pilotun hayatını kaybetmesine neden olan uçak kazasına ilişkin başlatılan bilirkişi heyeti incelemesi tamamlandı. Ancak hazırlanan ön raporun, denetime elverişli yeni bir rapor hazırlanabilmesi için, Avusturya’daki motor fabrikasına gönderilmesine karar verildi. Uçağın neden düştüğü de Avusturya'dan gelecek raporla belli olacak. Eğitim için havalanan uçak dakikalar sonra sokak arasına düşmüş, 2 pilot hayatını kaybetmişti.

Bilirkişi heyeti, o kazanın peşine düştü. Uçağın neden düştüğü araştırılıyor. 25 Nisan 2022'de Bursa Osmangazi’deki Yunuseli Havaalanı’ndan kalkmıştı eğitim uçağı. Kısa bir süre sonra havalimanına 500 metre mesafede bir eve çarparak düştü. Çevredekiler faciadan kıl payı kurtuldu ancak alev alan uçaktaki pilot Furkan Otkum ile öğrenci pilot Murat Avşar hayatını kaybetti. Başlatılan soruşturma kapsamında ifadeleri alınan 3 havayolu şirketi görevlisi serbest bırakıldı. Ancak haklarında 'taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında, uçağın düşüş nedeninin belirlenmesi için 4 kişilik bilirkişi heyeti kuruldu.

Hazırlanan ön raporda, Avusturya’daki fabrikanın yetkili servisinin incelemesine yer verildi. O incelemede, ayar vidalarının gevşek olması nedeniyle karbüratör hava yakıt karışımının fakir olduğu, motor performansının düşmesi ile motor gücünün hava aracını taşıyamaz hale geldiği belirtiliyordu. Ancak bilirkişi heyeti, "yapılan incelemede hava aracının motorunun fakir çalışmadığı, zengin çalıştığı anlaşılmaktadır." dedi. "yetkili servisin raporu hatalı değerlendirmeye yol açtı" diye de eklendi.

Hazırlanan ön rapor, Avusturya’da bulunan motor fabrikasına gönderilecek. Uçak kazasına motor arızasının neden olup olmadığı Avusturya’dan gelecek raporla ortaya çıkacak.

Yazarlar