SON DAKİKA
Tarih : 2023.01.31 01:09:18

Çevreciler, Arnavutluk’un En Büyük Havalimanı İnşaatını Protesto Etti

Dalmaçya pelikanları ve flamingoların konakladığı bölgede inşa edilecek Arnavutluk’un en büyük havalimanı, çevrecilerle hükümeti karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Çevreciler, hafta sonu havalimanının inşaat alanında protesto gösterileri düzenlediler.

Arnavutluk’un Adriyatik kıyısında bulunan Vjose-Narte lagünü, kuşların Avrupa ve Afrika arasındaki göçü için önemli bir durak olma özelliği taşıyor. Kuş bilimciler nesli tehdit altındaki kuşlar için endişe ederken hükümet, turizm geliri için projeye bel bağlamış durumda.

“Havalimanı yalnızca yıkım getirecek”

Turist rehberi Alben Kola 28 Ocak Cumartesi günü 100’den fazla çevreci ile protesto gösterilerini düzenleyenlerden biri. Kola Reuters’a verdiği demeçte, “Bu havalimanı yalnızca yıkım getirecek” dedi. Söz konusu havalimanı projesine Aralık 2021’de başlandı ve projenin 2024’ün sonunda tamamlanması bekleniyor. Avrupa’daki vahşi yaşamı ve doğal yaşam alanlarını korumak için çalışan Bern Sözleşmesi Komitesi, havalimanı inşaatının askıya alınması gerektiğini söyledi.

Neden tartışılıyor?

Kuş bilimciler, Arnavutluk’un havalimanı inşa ettiği bölgeyi, Avrupa’da dev pembe flamingo sürülerinin uçtuğunu görmek için en iyi yerlerden biri olarak tanımlıyor. Arnavutluk’un en büyük havalimanı projesi çevreye vereceği zarardan dolayı eleştiri oklarının hedefinde Kuş bilimci Mirjan Topi, lagünün bir gün içinde, nesli tükenmekte olan ve dünyanın en büyük uçan kuşlarından biri olan Dalmaçyalı pelikanların, tüm küresel popülasyonunun yaklaşık yüzde 1,5’ine ev sahipliği yaptığını söyledi.

Topi, “Eğer havalimanı inşa edilirse tüm bu güzellik kaybolacak” diye konuştu. Topi ayrıca, kuşlar ile çarpışma tehlikesi nedeniyle uçuş güvenliğinin de tehlikede olacağına dikkat çekti. Havalimanının inşaatından sorumlu firma ise uçakların kuşların güzergâhına etki etmeyeceğini öne sürdü. İsviçre merkezli firma Mabetex için projeyi yürüten Valon Lluka, pistin kuş barınaklarından yaklaşık 3,5 kilometre ve sahil boyunca ana kuş göç yollarından 5 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi.

Yazarlar