SON DAKİKA
Tarih : 2022.12.09 15:15:58

Çin, Yolcu Uçağı C919’un İlk Teslimatını Yaptı

Çin, Airbus ve Boeing'e rakip gösterilen yeni yerli üretim yolcu uçağının ilk teslimatının yapıldığını duyurdu. Uçağın önümüzdeki yıl ilk kez uçuşa geçmesi planlanıyor. 164 yolcu kapasiteli dar gövdeli jet Şangay Havaalanı'nda yapılan törenle China Eastern Hava Yolları'na resmen teslim edildi.

Çin devlet televizyonu (CCTV) teslimatı, ülkenin havacılık sektörü açısından bir dönüm noktası olarak tanımladı. Pekin yönetimi, C919 ticari yolcu jetinin, birçok parçasının ülke dışından temin ediliyor olmasına rağmen, Boeing 737 MAX ya da Airbus A320 gibi yabancı firmalarla rekabet edebilmesini umuyor. Yeni siparişler yolda Çin'in devlete ait Ticari Uçak Kurumu (COMAC) geçen ay bir havacılık fuarında 300 adet C919 siparişi aldıklarını belirtmiş ancak ne siparişin tam teyit edildiğine, ne de değeri ya da teslim tarihine ilişkin bilgi vermişti.

COMAC verilerine göre, siparişlerin hayata geçmesi durumunda C919 için yapılan anlaşma sayısı bin 100'ü geçecek. Airbus ve Boeing'le durum ne? Çin, Airbus firmasının A321 modelini ülkenin kuzeydoğusundaki Tianjin'de üretmeye başlaması üzerine bu yıl içinde Airbus jetleri için 17 milyar dolarlık anlaşmaya imza atmıştı.

Boieng 737 MAX is 2019 yılında yaşanan iki ölümcül kazadan bu yana Çin'de sefere çıkmıyor. Havacılık sanayinin dev firması Boeing, temmuz ayında, Çinli mercilerin bu yıl içinde teslimatı onaylayabileceğini belirtti. Ancak hem Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında ticaret gerilimi, hem de mart ayında Boeing 737-800'de meydana gelen ve Çin'in en kötü hava felaketi olarak nitelenen kaza firma için onay sürecini yavaşlatıyor.

Yazarlar