SON DAKİKA
Tarih : 2021.09.27 14:05:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “TEKNOFEST Sahip Olduğumuz Küresel Potansiyelin İspatıdır”

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Atatürk Havalimanında 7’den 70’e herkesi ağırlamaya devam ediyor. Ayakları yere basmayan festival beşinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırladı. Teknoloji yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Nobel ödüllü Türk Bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile birlikte takdim eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “yüzlerce öğrencinin, girişimcinin bu organizasyona katılımı aslında sahip olduğumuz küresel potansiyelinde ispatıdır” dedi.

Türkiye’nin Yarınlarına Yön Verecek İsimler TEKNOFEST’te

Atatürk Havalimanında devam eden Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te bilime, ilime ve araştırmaya gönül veren gençleri ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “TEKNOFEST sadece evlatlarımızı dünyanın en modern teknolojileriyle tanıştırmıyor, aynı zamanda onlara birlikte iş yapmayı, takım ruhunu ve milli duyguları da aşılıyor. Gençlerimiz her sene, TEKNOFEST Teknoloji Yarışma tarihlerinin belirlenmesini sabırsızlıkla bekliyor. Kurdukları takımlarla; roketten insansız hava araçlarına, elektrikli araçlardan endüstriyel robotlara, biyoteknolojiden çevreye kadar birçok alanda kıyasıya rekabet ediyorlar. Burada sergilenen her proje; okuluyla, öğretmeniyle, hocasıyla, ailesiyle takım çalışmasının ürünüdür. Burada gençlerimizin emeklerinin yanı sıra, Türkiye’nin birikimi, ülkemizin zengin potansiyeli de var. Burada Türkiye’nin yarınlarına yön verecek başarılı bilim insanları, mühendisleri, teknisyenleri, araştırmacıları, astronotları var. TEKNOFEST’in yüreği kıpır kıpır atan genç mucitleri inşallah 2053 ve 2071 Türkiye’sinin mimarları olacaktır.” ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST’in eşsiz bir teknoloji ziyafeti olduğunu belirten ve her geçen yıl gençlerin ilgisinin artığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2018 yılında TEKNOFEST yolculuğu başladığında 14 teknoloji yarışması, 20 bin başvuru sahibi vardı. 2021 TEKNOFEST’te geldiğimizde ise teknoloji yarışmalarının sayısı 35’e çıkarken bu yarışmalara başvuran sayısı 10 kat artarak 200 bini buldu. Yine 2018’de yarışmacılarımıza iki milyon liralık ödül, iki milyon liralık da maddi destek sağlanırken bu yıl bu rakamı 12 milyon lira seviyesine çıkardık. Ayrıca özel sektörümüzde sağ olsunlar, AR-GE ve inovasyon deyince katkılarını hiçbir zaman esirgemediler. TEKNOFEST’in ilk sene 28 olan paydaş sayısı bu yıl 74’e çıkmak suretiyle festivalin nüfuz ettiği alanı daha da genişletti.

Tabi paydaşların ve desteklerin sayısı artıkça, gençlerimizde daha çeşitli alanlarda daha fazla yarışma sunabilme imkânı buluyoruz. Gençlerimizi sadece savunma sanayii alanındaki işlere değil, dünyanın en ileri, en yeni teknolojilerine de hazırlıyoruz. Uçan araba tasarımından iletişim teknolojilerine, sağlıkta yapay zekadan sanayide dijital teknolojilere, biyoteknoloji ve inovasyondan tarım, turizm, çevre ve enerjiye kadar birçok sivil alanda yarışmalar düzenliyoruz. TEKNOFEST çok genç bir organizasyon olmasına rağmen şimdiden bölgemizde ve dünyada kendinden söz ettirmeyi başardı. 88 ülkeden yüzlerce öğrencinin, girişimcinin bu organizasyona katılımı aslında sahip olduğumuz küresel potansiyelinde ispatıdır.” dedi.

TEKNOFEST Uluslararası Bir Marka Olacak

TEKNOFEST’in dünya medyasının gündeminde bir numara olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren TEKNOFEST’i uluslararası bir marka haline getirecek, can Azerbaycan’dan başlayarak dost ve müttefik ülkelerde de düzenleyeceğiz. Böylece, TEKNOFEST’i sadece ülkemizin değil, küresel çapta bir teknoloji ve inovasyon şölenine dönüştüreceğiz.” müjdesini verdi. Festival alanından gençlere seslenen ve onlara tavsiyelerde bulunan Erdoğan, “Size ’yapamazsınız, başaramazsınız’ diye üst perdeden ahkam kesenlerin sözlerine asla kulak asmayın.” dedi.

Yazarlar