SON DAKİKA
Tarih : 2023.04.19 15:51:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katılacağı Havalimanı Açılışı Ertelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla bugün yapılacağı açıklanan Ercan Havaalanı'ndaki yeni terminal binası ve pistin resmi açılışı, devam eden grevler ve aksayan çalışmalar nedeniyle ertelendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün hizmete açılacağı açıklanan Kuzey Kıbrıs'ın Ercan Havaalanı'ndaki yeni terminal binası ve pistin resmi açılış töreni, son haftalarda devam eden grev ve protestolar ile aksayan çalışmalar göz önünde bulundurularak ileri bir tarihe ertelendi.

Kuzey Kıbrıs'ın elektrik kurumu KIB-TEK ile AKSA şirketi arasında yeni bir anlaşmanın önünü açan yasa tasarısına karşı çıkan sendikalar ve muhalefetin eylemleri sebebiyle yeni havalimanındaki çalışmalar aksadı. Çalışmaların aksaması nedeniyle önceden bugün yapılacağı ilan edilen açılış töreni de yeniden ileri bir tarihe bırakıldı.

'BAYRAM YOĞUNLUĞUNU DA HESABA KATARAK AÇILIŞI ERTELEDİK'

Yaklaşık 10 yıldır tamamlanması beklenen Ercan Havaalanı'ndaki yeni terminal binası ve pistin resmi açılışı bu gelişmelerin ardından ertelendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla bugün yapılacağı açıklanan açılışın, Ramazan Bayramı'ndan sonra, Erdoğan’ın programına göre şekilleneceği öğrenildi. Gazeteye konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, EL-SEN sendikasının grevi nedeniyle elektrikle ilgili çalışmaların geciktiğini, bayram yoğunluğunu da hesaba kattıklarını, bu kapsamda açılışı bayramdan sonraya bıraktıklarını söyledi. Arıklı, "Türkiye ile yeni bir açılış tarihi belirleyeceğiz. Açılışı Türkiye Cumhurbaşkanı yapacak” dedi.

'TEKNİK CİHAZLARIN KONTROLÜ YAPILAMIYOR'

EL-SEN sendikasının grev süreci nedeniyle Ercan Havalimanı'na hizmet vermediğini, teknik cihazların kontrolünün yapılamadığını söyleyen Arıklı, "Bu yapılmadan bayram öncesi binlerce yolcunun ülkemize geleceğini de göz önünde bulundurarak riske girmek istemedik. Ayrıca havayolu şirketleri ve tur operatörleri de bu konuda endişelerini dile getirdiler. Biz de açılışı bayram sonrası bir tarihe bıraktık" bilgisini paylaştı. Arıklı, "Bu arada deprem dolayısı ile faaliyetlerini askıya alan Kilis'teki pano fabrikasının ürettiği malzemeler de gelmiş olacak. Önemli olan havalimanının her açıdan bitmiş ve açılışa hazır hale gelmiş olmasıdır" şeklinde konuştu.

'HAVALİMANINA SADECE ŞANTİYE ELEKTİRİĞİ VERİLEBİLİYOR'

Yeni Düzen ve muhalif Kıbrıs Türk basını, ilgili bakanın "Açılışı Erdoğan ile gerçekleştireceğiz" açıklamasına karşın havalimanındaki çalışmaların hâlâ sonlandırılmadığı bilgisini paylaştı. Buna göre, henüz elektriği bağlanmayan havalimanına şu an sadece şantiye elektriği sağlanabiliyor. Konuyu yakından takip eden kaynaklara göre ise havalimanındaki eksikliklerin kısa zamanda giderebilmesi imkân dâhilinde değil. Kuzey Kıbrıs Özelleştirme Kurulu, 12 Ekim 2012’de Ercan Havalimanı'nın özelleştirilmesine karar vererek, 1 Ocak 2013’te Ercan Havalimanı'nı Taş Yapı-Terminal Yapı Şirketi ve küçük ortak Kanerler şirketine devretmişti.

O günden bugüne dokuz Ulaştırma Bakanı, sekiz Başbakan değişmesine rağmen Kuzey Kıbrıs'ın yeni havalimanı henüz hizmete girmiş değil. Kargo hizmeti vermesi planlanan mevcut havalimanındaki gerekli çalışmalar da bu gelişmeye bağlı olarak başlatılamadı.

Yazarlar