SON DAKİKA
Tarih : 2021.03.22 17:31:10

Do-Co Borsanın Nazar Boncuğu

DOCO, BORSANIN YEŞİL NAZAR BONCUĞU…

Sabah gözümüzü açtık, TV haber kanalında alt köşede dolar 8.30’u gösteriyor. İnanamaz gözlerle baktım doğruydu. Diğer kanallara geçtim. Aşağı yukarı aynı. Bir gecede ne oldu da dolar fırladı. Blomberg’i açtım. Şu açıklamayı yaptı; “ Dolar TL Merkez Başkanı değişikliğinin ardından, ilk fiyatlamaların yapıldığı Asya piyasalarının açılışında ilk işlemlerde gece saatlerinde 8.47’ye kadar yükseldi. Bu sabah 10.20 itibariyle 7.89’a kadar geriledi.

Kur Cuma günü 7.21’den kapanmıştı.,. İşte ben bu açıklamayı dinlerken ekranın altında Borsa İstanbul’da işlem gören tam 137 şirketin durumun gösteren kodlar geçiyordu. Hepsi kıpkırmızıydı. Ortalama yüze 10 değer kaybetmişlerdi. Birden yeşil bir kod geçmeye başladı. Bu bizlerin yani havacıların yakından tanıdığı uluslararası bir ikram şirketi olan ve THY uçaklarına da hizmet veren DOCO şirketiydi. Koca koca şirketler kırmızı, bizim DOCO aralarında nazar boncuğu gibi yeşildi. Merak ettim TV’nin karşısına geçip bu kodlara bakmaya başladım devamlı kırmızı akıyordu.

Bir süre sonra İSATR ve AVHOL adlı iki şirket daha yeşil göz kırptı. Birisi İş Bankası, diğeri de bir radyatör firmasına aitmiş. Anladığım kadarıyla Borsaya kayıtlı 137 şirketten 134’ü ortalama yüzde 10 değer kaybetmişti. Hatta bir ara onların tabiriyle iki kez de ‘Tahta Kapatmıştı’. DOCO VE THY DO & CO Avusturya'da kurulmuş, yemek, uçak ve tren yemek hizmetleri, organizasyon, otelcilik gibi sektörlerde faaliyet gösteren bir şirket. Merkezi Viyana'da bulunmaktadır. Adını kurucusu Attila Doğudan'nın soyadının ilk iki harfinden ve İngilizce şirket anlamına gelen "Company" kelimesinin ilk iki harfinden almaktadır.

Türkish DO&CO THY'den başka Emirates, Singapur Havayolları, Air France, Pegasus‘un da aralarında bulunduğu 60 havayolu ve charter şirketine hizmet veriyor. - THY uçuşlarında Uçan Aşçı uygulamasını başlattı. -Bildiğim kadarıyla THY’nin Atatürk Havalimanı Dış Hat İkram Salonu Türkish DO&CO tarafından düzenlendi, işletiliyor. Bunun yanında Adana, SAW, Trabzon, Dalaman, Bodrum iç hat ikram salonları da Türkish DO&CO‘nun işletmesi. Son yıllarda DOCO ile THY’nin arası biraz limoni olduysa da ancak devam ettiğini öğrendim. Yalnız mesleğim icabı patronu Atilla Doğudan’ı tanıma fırsatım oldum.

Babası gençlik çağımızdaki Tepebaşında’ki ünlü bir gazinonun sahibi. Sektördeki ilk hizmet işini orada görmüş. Sonra Avusturya’ya giderek küçük bir şarküteri dükkanı ile başlattığı bu firma şimdi uluslar arası bir ikram şirketi. Bu kadar çalışkan bir patron az görülür. Hiç unutmam bir kokteyl sırasında herkes lay lay lom yapıp yeme içme derdindeyken, Doğudan bir köşeye oturmuş elinde defter kalem o anda aklına gelen bir fikri not ediyor ve tasarım çizimini yapıyordu. Bu anın fotoğrafını çektim. Bulursam yayınlarım,

Buradan son kez bir şey söylemek istiyorum. Malum Pandemi dönemini yaşıyoruz. Bu dönem içinde hükümet işten çıkartmayı yasakladı. Yakında bu karar kalkacak. Çalışanlarda büyük gerginlik var. Sevgili Doğudan, bakın koskoca Borsa İstanbul’da 137 firma arasında yeşil yeşil yanan 3 firmadan birisiniz. Bir açıklama yaparak şu çalışanlarınızı biraz rahatlatın.

Çok tedirginler.

Yazarlar