SON DAKİKA
Tarih : 2022.04.03 14:47:40

Dünyanın En Büyük Uçağı An-225 Mriya’nın Enkazı Fotoğraflandı

Gostomel Havalimanı'ndaki Rus saldırısında yanan efsanevi uçaktan geriye yalnızca kanatlar kaldı, Ukraynaca 'rüya' anlamına gelen An-225'in onarımının milyarlarca dolar tutması bekleniyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgale giriştiği ilk günlerde başkent Kiev yakınlarında yer alan Gostomel (Hostomel) Havalimanı'na düzenlediği saldırı, belki de savaşın kaderini belirledi.

Rusya, Ukrayna'nın hava savunmasının 'güçsüzlüğüne' güvendiği için Spetsnatz ve VDV gibi paraşütçüler göndermenin yeterli olacağını ve bunun Ukrayna savunmasını saf dışı bırakacağını düşündü. Ancak ilk günlerde Kiev yakınlarındaki Gostomel Havalimanı'nda yapmayı planladıkları helikopterlerin yok edilmesi saldırısı geri tepti, Ukrayna savunması saldırıyı püskürttü. Bu da Rusya'nın asker, mühimmat ve destek göndermek için kullanacağı bir havalimanını ele geçirmesini önlemiş oldu. BBC'ye bilgi veren üst düzey Batılı bir askeri yetkiliye göre, Hostomel Havalimanı saldırısı püskürtülünce Rusya, tüm destekleri karayoluyla göndermeye başladı.

Bu da belli bir trafikte ilerleyen araçların ve konvoyların Ukrayna tarafından daha kolay şekilde hedef alınmasına yol açtı. Bazı ağır silahlar bunun önüne geçmek için yoldan çıkınca çamura saplandı ve ilerleyemedi. Rusya'nın saldırdığı Gostomel Havalimanı'nda çıkan yangında ise dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov-225 Mriya da enkaza döndü. Ukrayna için önemi çok yüksek sembolik kayıp, neredeyse bir ayı aşkın bir sürenin ardından fotoğraflandı. Ukrayna birliklerinin girdiği havalimanında yanmış bir hangar, geride yalnızca kanatları kalmış devasa uçak An-225 Mriya'nın kaldığı görüldü. Ukraynaca 'rüya' anlamına gelen uçağın önünde askerler zafer pozu verdi.

İlk kez bundan tam 34 yıl önce, 1988'de havalanan Antonov-225 Mriya'nın yeniden uçup uçamayacağı şimdilik belirsiz. Ukraynalı yetkililer, daha önce uçağın onarımının 3 milyar doları bulabileceğini söylemişti. Sovyet uzay mekiği Buran'ı taşımak için tasarlanan altı motorlu An-225 Mriya'nın kanat açıklığı 88,4 metre, uzunluğu ise 84 metreydi. 18,2 metre yüksekliği bulunan uçak, azami 600 tonla kalkış yapabiliyordu.

An-225 Mriya'nın boş ağırlığı ise 175 tondu. Havacılık tarihindeki birçok rekorun sahibi olan uçak, 240 alanda Guinness Rekorlar Kitabı'na aday gösterildi. Rekorları arasında 253 ton yük taşıma ve 42,1 metre uzunluğunda yükle havalanma da vardı. Birçok kez Türkiye'ye iniş yapan Antonov-225 Mriya, son olarak Ekim 2021'de İstanbul'a gelmiş ve yakıt ikmali yapmıştı.

Yazarlar