SON DAKİKA
Tarih : 2023.02.05 17:31:27

Dünyayı Dehşete Düşüren Uçak Kazasında Gerçek Yıllar Sonra Ortaya Çıktı

2015 yılında Çin'de bir köprüye çarpan ve bir taksiyi de kanadıyla ikiye yaran uçak kazasıyla ilgili korkunç gerçek 8 yıl sonra ortaya çıktı. 43 kişiye mezar olan uçağın karakutusunda pilotun yanlışlıkla motoru kapattığını söylediği anlara yer verilen bir kayıt bulundu.

Uzmanlar bunu 'ölümcü bir hata' olarak nitelendirdi. 4 Şubat 2015 tarihinde sabah saatlerinde Tayvan'daki Songshan Havaalanı'ndan Çin'deki Kinmen Havaalanı'na inen bir uçak 8 yıl önce korkunç bir kazaya neden olmuştu. Fransız yapımı ATR72 uçağı inişe yakın bir yerde önce bir köprüye çarpmış; ardından da kanadının ucuyla bir taksiyi ikiye bölmüştü. Olay nedeniyle uçakta bulunan 43 yolcu hayatını kaybetmişti. Takside bulunan iki kişi ise hafif yaralanmıştı.

Uçaktaki yolculardan yalnızca 15'i hayatta kalabilmişti. Korkuç kazanın üstünden 8 yıl geçmesine rağmen ortaya korkunç bir gerçek çıktı. Gün yüzüne çıkan ses kayıtlarında kaptan Liao Chinsen-tsung'un "Aman tanrım, yanlış vanayı çektim" dediği duyuldu. Uçağın düşme sebebin kaptanın çalışan tek motorunu kapatması nedeniyle yaşandığı ifade edildi. Halbuki kazayla ilgili yapılan incelemelerde ise uçağın kalktıktan birkaç dakika sonra motorlarının arızalandığı söylenmişti. İngiliz gazetesi Daily Star, uçağın inişe yakın motorlarından birinin alev aldığını, o anda iki pilot arasındaki iletişimsizlik nedeniyle de kaptanın yanlış motoru kapattığını ifade etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar normal durumlarda pilotların arızalı motoru kapatarak havalimanına geri dönmesi gerektiğini; ancak karakutudan alınan bilgilere göre pilotun 'ölümcül bir hata' yaptığını söyledi.

Yazarlar