SON DAKİKA
Tarih : 2021.06.08 14:05:13

Düşürülen Malezya Uçağının Davası Hollanda’da Başladı

Hollanda’da, 2014’te Ukrayna’da düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesinden sorumlu tutulan 3 Rus ve 1 Ukraynalının yargılandığı davada esasa ilişkin duruşmalar başladı. Hollanda’nın Schiphol şehrindeki yüksek güvenlikli mahkemede, Mart 2020’de başlayan hazırlık duruşmalarının ardından bugün itibarıyla delillerin tartışıldığı esasa ilişkin 3 gün sürecek duruşmalara geçildi.

3 Rus ve 1 Ukraynalı şüphelinin gıyabi yargılandığı davada, sadece sanık Oleg Poelatov avukatı aracılığıyla duruşmada temsil edildi. Poelatov’un avukatı Sabine Ten Doesschate müvekkilinin suçlamaları kabul etmediğini bildirdi. Doesschate, Poelatov’un Buk füzesinin Ukrayna’ya taşınmasında, ateşlenmesinde ve uçağın düşürülmesinde rol almadığını kaydetti. Dosyada 65 bin sayfa belge olduğunu belirten Doesschate, mahkemeden dosyaların tamamına erişim verilmesi ve incelenmesi için süre verilmesini talep etti.

ABD UÇAĞIN VURULMA ANI GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞMADI

ABD makamları, 298 kişinin öldüğü olayda, MH17 uçağının Rusya yanlısı Ukraynalı ayrılıkçılar tarafından ateşlenen BUK füzesi ile vurulma anına ilişkin görüntüleri mahkemeyle paylaşmadı.Savcılık ve mahkeme, ABD makamlarından, MH17 uçağının Rus yapımı füze ile vuruşma anına ilişkin görüntüleri kendileriyle paylaşmasını talep etti. Ancak Washington, istihbarat kaynaklarının güvenliğini gerekçe göstererek, bu görüntüleri paylaşmayacağını bildirdi.

Hollanda Savcılığının açtığı davada Poelatov’un yanı sıra Donetsk’te ayrılıkçılarca ilan edilen “Donetsk Halk Cumhuriyeti”nin “istihbarat başkanı” olduğu düşünülen Rus asıllı Sergey Dubinskiy, Donetsk Cumhuriyeti’ndeki “savunma bakanı” eski Rus istihbarat albayı Igor Girkin ve Ukraynalı Leonid Kharchenko bulunuyor. Mahkeme, olayda hayatını kaybeden 193’ü Hollandalı 298 kişinin yakınları tarafından açılan tazminat davasını da karar bağlayacak. Ölenlerin yakınları, 40 ile 50 bin euro arasında tazminat talep ediyor.

Yazarlar